Linkovi

Otvoren podijum za trgovinu na Njujorškoj berzi, skok vrijednosti akcija


Špekulanti na berzi u Njujorku sa maskama i na socijalnoj distanci (Foto: Reuters/Brendan McDermid)
Špekulanti na berzi u Njujorku sa maskama i na socijalnoj distanci (Foto: Reuters/Brendan McDermid)

Prvi put u posljednja dva mjeseca Njujorška berza otvorila je svoj podijum za trgovinu akcijama, a čuvenim zvonom početak radnog dana na Vol stritu označio je guverner države Njujork Endrju Kuomo.

Međutim, takozvani "kontrolisani haos" u utorak je bio znatno ublažen zbog novih pravila u skaldu sa pandemijom koronavirusa.

Podijum, poznat širom svijeta po vrlo anarhičnoj atmosferi u kojoj se špekulanti nadvikuju, zatvoren je od sredine marta. Njujorška berza (NYSE) saopštila je da će za sada u svakom trenutku biti manje špekulanata na podijumu, kako bi se poštovala zabrana prilaska na manje od dva metra, a svi trgovci takođe će morati da nose maske.

Od svakog ko dolazi u zgradu u ulici Vol broj 11 traži se da izbjegava javni prijevoz, a na ulasku će mu biti izmjerena temperatura, objavila je predsjednica NYSE Stejsi Kaningem.

A usljed otvaranja biznisa i optimizma u vezi sa potencijalnom vakcinom protiv COVID 19, vodeći indeksi ostvarili su velike dobitke.

Standard and Poor's (S&P 500) otvorio se u plusu 2,2 odsto i prevazišao 3.000 prvi put od 5. marta.

Industrijski prosjek Dau Džons (The Dow Jones Industrial Average) bio je na dobitku 317 poena, ili 1,29 odsto na otvaranju, ubrzo prevazišao 25.000.

Nasdak (The Nasdaq Composite) je skočio za 177 poena, ili 1.89 odsto, na 9,501 na otvaranju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG