Linkovi

Njemački kancelar dolazi u Bijelu kuću 7. februara


Njemački kancelar Olaf Scholz
Njemački kancelar Olaf Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz sastaće se sa američkim predsjednikom Joe Bidenom 7. februara u Bijeloj Kući, a dvojica lidera razgovaraće o tenzijama između Rusije i Ukrajine, saopšteno je u četvrtak u Washingtonu.

Biden i Scholz će "razgovarati o zajedničkoj posvećenosti i aktuelnoj diplomatiji i naporima da se spriječi dalja ruska agresija protiv Ukrajine", najavila je portpartolka Bijele kuće Jen Psaki.

"Također će razgovarati o značaju nastavka bliske saradnje kada je u pitanju niz zajedničkih izazova, uključujući okončanje pandemije Covida 19, rješavanje prijetnje klimatskih promjena i promovisanje ekonomskog prosperiteta i međunarodne bezbjednosti", navela je Psaki.

Scholzov kabinet je potvrdio posjetu, ali je odbio da iznese njene detalje.

Rusija je rasporedila veliki broj vojnika blizu granice sa Ukrajinom, ali tvrdi da ne planira da izvrši invaziju na svog susjeda. Sjedinjene Države nedjeljama pokušavaju da sa evropskim partnerima postignu sporazum o paketu oštrih sankcija ako Rusija napadne Ukrajinu, podsjeća agencija Reuters.

State Department je saopštio u srijedu da gasovod Sjeverni tok 2, između Rusije i Njemačke, neće biti pušten u pogon u slučaju ruske invazije.

Sjeverni tok 2 bi trebalo da udvostruči protok gasa od Rusije direktno do Njemačke, a zaobilazi tradicionalni tranzit kroz Ukrajinu.

Sjedinjene Države i pojedine članice Evropske unije protivile su se izgradnji gasovoda zato što, kako navode, povećava energetsku zavisnost Evrope od Rusije, u trenutku povećanih tenzija između Moskve i Zapada.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG