Linkovi

Njemačke vlasti istražuju stotine mogućih ruskih ratnih zločina u Ukrajini


Grobnica u Buči, Ukrajina. 
Grobnica u Buči, Ukrajina. 

Njemačke vlasti istražuju nekoliko stotina mogućih ratnih zločina koje su počinile ruske snage u Ukrajini, rekao je visoki policijski dužnosnik.

Holger Muench, načelnik savezne policije BKA, rekao je za novine The Welt am Sonntag u članku objavljenom 18. lipnja da smo "do sada dobili troznamenkasti broj tragova" u vezi s potencijalnim ratnim zločinima.

Muench je rekao da istrage ne pokrivaju samo one osumnjičene za koje se smatra da su izravno počinili ratne zločine, već i političke ili vojne dužnosnike koji su ih možda naredili.

"To je najteži dio naše istrage, te zamršene slagalice", rekao je novinama. "Naš jasan cilj je identificirati odgovorne za zločine, dokazati njihova djela kroz naše istrage i dovesti ih pred lice pravde", uključujući i Njemačku.

Njemačkim vlastima pomaže ukrajinska obavještajna služba, koristeći dokaze kao što su snimljeni radijski razgovori ruskih vojnika.

Njemačka djeluje pod univerzalnom jurisdikcijom, koja stranoj državi omogućuje procesuiranje zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i genocida, bez obzira na to gdje su počinjeni.

Međutim, "to bi moglo potrajati" jer su istrage vezane za sukob u Ukrajini još uvijek na "samom početku", rekao je šef policije.

Dodao je da se njemački istražitelji mogu poslati u Ukrajinu, ali samo pod međunarodnim mandatom.

Izvor: AFP i Welt am Sonntag
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG