Linkovi

Scholz: EU da održi obećanje dato Zapadnom Balkanu


Njemački kancelar Olaf Sholz
Njemački kancelar Olaf Sholz

Njemački kancelar Olaf Scholz (Šolc) poručio je da Evropska unija (EU) treba održati obećanje dato Zapadnom Balkanu o prijemu svih zemalja u evropsku porodicu.

"Ovdje se ne radi o altruizmu, već o kredibilitetu i dobrom ekonomskom smislu, kao i o obezbjeđenju mira u Evropi. Geopolitička Evropa mora da održi obećanja susjedima. Iskrena politika proširenja drži se datog obećanja. Ovo se odnosi na zemlje Zapadnog Balkana, kojima smo to (o prijemu u EU) govorili 20 godina", poručio je njemački kancelar u nastupu u Evropskom parlamentu (EP) tokom govora o budućnosti Evrope.

S tim u vezi, Olaf Scholtz je spomenuo neophodnost napretka i u zemljama regiona i podvukao značaj normalizacije odnosa Srbije i Kosova kao i unutrašnje reforme u svim zemljama.

"Ove korake napred moramo cijeniti i poštovati sa naše strane, jer u suprotnom politika proširenja gubi sposobnost, gubi mogućnost da bude podsticaj kao i svoju privlačnost", naveo je njemački kancelar tokom govora u EP.

O budućnosti Evrope u svjetlu rata u kontinentu

Njemački kancelar Olaf Scholtz je ocenio da Evropljani žive u izazovnim vremenima jer se rat vratio na kontinent.

"Ruski napad na Ukrajinu je takođe napad na vrijednosti i principe koji su nas vodili od osnivanja Evropske unije. Poštovanje ljudskih prava i međunarodnog prava, slobode i demokratije, kao i prava na samoodređivanje - to su principi koje ćemo braniti zajedno i podržavaćemo Ukrajinu koliko god to bude bilo potrebno", poručio je Olaf Scholtz.

Istovremeno je spomenuo i druge izazove, poput klimatskih promjena i povećane migracije i naglasio neohodnost produbljivanja odnosa sa drugim regionima svijeta poput Afrike i Azije kako bi se izborili sa tim izazovima.

"Moramo da postanemo više geopolitička Evropska unija. U tom kontekstu, razgovarali smo i o neophodnosti institucionalnih reformi. Moramo da budemo spremni za buduće proširenje Evropske unije, što je od geostrateške važnosti za nas", naglasio je njemački kancelar.

On je takođe potvrdio da se u reformskom procesu evropskih institucija zalaže za odlučivanje u nekim poljima, većinskim glasanjem umjesto konsenzusa.
Takođe je poručio državama članicama EU da je neophodno da se drže demokratskih principa i vladavine prava i unutar EU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG