Linkovi

"SAD svoje prisustvo u Njemačkoj i dalje smatraju važnim delom zajedničke bezbjednosti"


Lloyd Austin
Lloyd Austin

Američki sekretar za odbranu Lloyd Austin saopštio je da vrjednuje Njemačku kao jednu od lokacija za američke trupe, što je iniciralo tumačenja da bi mogao poništiti odluku Trumpove administracije o povlačenju snaga američke vojske iz te zemlje.

Taj stav Austin je iznio u telefonskom razgovoru sa njemačkom ministricom odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer.

„SAD svoje prisustvo u Njemačkoj i dalje smatraju važnim dijelom zajedničke bezbjednosti”, navedeno je u saopštenju povodom razgovora dvoje državnika.

U izvodu dokumenta objavljenom na internet stranici Sekretarijata za odbranu ukazano je da se Austin zahvalio Njemačkoj kao sjajnom domaćinu američkim snagama – izrazivši istovremeno želju za nastavkom dijaloga o poziciji američkih snaga u Njemačkoj.

Dodao je da SAD i dalje smatraju svoje prisustvo u Njemačkoj važnim dijelom zajedničke bezbjednosti. Ukazano je i da je Austin istakao značaj Njemačke za Sjevernoatlantsku alijansu i, kako je ukazano, izrazio želju za kontinuiranim konsultacijama.

Bivši predsjednik Donald Trump naredio je u drugoj polovini 2020. smanjenje američkog vojnog kontigenta u Njemačkoj za više od 25 odsto – dok je Pentagon počeo započeo studiju o tome kako je sprovesti u djelo.

Oko 34.500 američkih vojnika stacionirano je u Njemačkoj, između ostalog i u vazduhoplovnoj bazi Ramstein – kao i sjedištu američke evropske komande, kao i komande Afrike.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG