Linkovi

Njemačka: SAD i Rusija moraju se pridržavati preostalih ugovora o naoružanju


Sporazum su 1987. potpisali predsjednici Gorbačov i Regan
Sporazum su 1987. potpisali predsjednici Gorbačov i Regan

Njemačka je u četvrtak pozvala Sjedinjene Države i Rusiju da sačuvaju ono što je ostalo od međunarodnog okvira kontrole oružja, dan prije nego što se istekne Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa INF.

U izjavi, ministar vanjskih poslova Heiko Maas sugerirao je da je Moskva kriva za isticanje ugovora INF, prijelomnog sporazuma o kontroli oružja iz vremena hladnog rata koji su 1987. potpisali sovjetski lider Mihail Gorbačov i američki predsjednik Ronald Reagan.

" Žalimo što Rusija nije uspjela učiniti ono što je bilo potrebno za spašavanje ugovora INF", naveo je Maas u izjavi.

Sjedinjene Države objavile su prošle godine da se povlače iz Sporazuma, optuživši Rusiju da ga nije ispunila. Moskva negira da je prekršila Sporazum i kaže da se Washington povlači jer želi da nastavi novu trku u naoružanju.

"Raskidom INF ugovora, Evropa gubi dio svoje sigurnosti", rekao je Maas. "Uvjeren sam da danas moramo ponovo uspjeti usuglasiti pravila o razoružanju i kontroli naoružanja kako bismo spriječili novu utrku u nuklearnom naoružanju."

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG