Linkovi

Njemačka policija provodi racije u Saksoniji zbog "zavjere antivaksera za ubistvo"


Ilustracija
Ilustracija

Njemačka policija pretražila je u srijedu nekoliko lokacija u istočnoj pokrajini Saksoniji u sklopu istrage o, kako su rekli, zavjeri za ubistvo premijera države Michaela Kretschmera od strane aktivista protiv vakcinacije, javlja Reuters.

Pretresi u gradu Drezdenu bili su usmjereni na pojedinačne članove grupe na programu za razmjenu poruka Telegram, gdje se raspravljalo o planovima za ubistvo u vezi sa suzbijanjem korona virusa koje provodi državna vlada, saopštila je policija.

Grupa "Dresden Offlinevernetzung", ili Dresden offline networking, došla je u fokus vlasti nakon istrage koju je prošle sedmice objavila televizija ZDF.

Izvještaj ZDF-a otkrio je da su članovi grupe Telegram na sastancima u Drezdenu govorili o ubijanju predstavnika vlade Saksonije.

Specijalne snage učestvovale su u racijama u srijedu koje su pokrenute nakon što su izjave članova grupe Telegram sugerirale da oni možda posjeduju oštro oružje i samostrele, objavila je policija Saksonije na Twitteru.

Saksonija, koja ima drugu najvišu stopu novih slučajeva korona virusa u Njemačkoj i najnižu stopu vakcinacije, posljednjih sedmica bilježi proteste protivnika ograničenja korona virusa.

Prošlog mjeseca, grupa demonstranata održala je okupljanje s bakljama ispred kuće saksonske ministrice unutrašnjih poslova, što se smatralo implicitnom prijetnjom nasiljem protiv nje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG