Linkovi

Njemačka planira ograničiti temperaturu grijanja tokom zime


Skladište plina Reckrod u blizini Eiterfelda, središnja Njemačka.
Skladište plina Reckrod u blizini Eiterfelda, središnja Njemačka.

Njemačke kompanije i javne institucije ove zime ne bi trebale grijati svoje urede na temperaturi višoj od 19 stepeni Celzijusa kako bi pomogli u smanjenju potrošnje prirodnog gasa u zemlji, rekao je u subotu njemački ministar ekonomije.

Njemačka, najveća ekonomija Evropske unije, brzo pokušava da se odvikne od korištenja prirodnog plina iz Rusije kao odgovor na napad Moskve na Ukrajinu. Međutim, Njemačka koristi više uvoza ruskog plina nego mnoge druge zemlje EU.

Rusija je već prekinula izvoz gasa u nekoliko zemalja EU, a zvaničnici strahuju da će Moskva iskoristiti izvoz gasa kao političko oružje da se smanje sankcije Rusiji - ili čak da u potpunosti prekine izvoz u Evropu zimi, kada je potražnja najveća.

Ministar ekonomije Robert Habeck rekao je, dok se 27 zemalja EU obavezalo da će smanjiti potrošnju gasa za 15 posto od augusta u odnosu na prethodni petogodišnji prosjek, Njemačka treba smanjiti svoju potrošnju za 20 posto.

Habeck također predlaže zabranu grijanja nekomercijalnih privatnih bazena, isključivanje grijanja u zajedničkim prostorijama javnih zgrada, i gašenje svjetla na javnim bilbordima između 22 sata i 6 sati ujutro

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG