Linkovi

Stranka Angele Merkel poražena na izborima u dvije njemačke pokajine


Vinfrid Krečman, premijer države Baden-Virtemberg i kandidat Zelenih, glasa na izborima u Zigmaringenu, Njemačka, 14. marta 2021.
Vinfrid Krečman, premijer države Baden-Virtemberg i kandidat Zelenih, glasa na izborima u Zigmaringenu, Njemačka, 14. marta 2021.

Stranka njemačke kancelarke Angele Merkel, desničarska Hrišćansko-demokratska unija (CDU), pretrpjela je značajne gubitke u dvije ključne države u kojima su u nedjelju održani regionalni izbori.

Ti izbori predstavljaju test šest mjeseci uoči izbora na nacionalnom nivou koji će odrediti ko će naslijediti dugogodišnju kancelarku koja se povlači iz politike.

Glasovi u jugozapadnoj pokrajini Baden-Virtemberg, ekonomski jakom regionu, i u susjednoj Rajna-Palatinat smatraju se ključnim za testiranje nacionalnog raspoloženja pred opšte izbore 26. septembra, na kojima će Merkelova prvi put izostati poslije više od 15 godina.

Podrška Merkelovoj CDU i njenom bavarskom konzervativnom savezniku Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU) poklekla je, dok su Nijemci nezadovoljni zbog načina na koji se upravlja krizom oko koronavirusa. Nijemci su zabrinuti zbog mogućeg trećeg talasa infekcija koronavirusom, dok vakcinacija teče sporo.

Ugledu CDU/CSU naštetila je i tvrdnja da su članovi parlamenta iz vladajuće koalicije profitirali na poslovima sa zaštitnim maskama, što je prisililo tri poslanika da podnesu ostavke posljednjih dana.

"Ovo nije dobro izborno veče za CDU", rekao je novinarima vidno neraspoloženi Paul Cimijak, generalni sekretar stranke, nakon rezultata izlaznih anketa.

U Baden-Virtembergu, jedinoj državi koja ima premijera iz ljevičarske stranke Zeleni, izlazne ankete pokazale su da su Zeleni završili prvi, sa 31,4 odsto glasova, dok je CDU osvojila 23,4 odsto, prema ranim projekcijama.

"Ovo je super početak super izborne godine", rekao je Robert Habek, ko-lider Zelenih, navodi Reuters.

U Rajniland-Falcu, izlazne ankete pokazale su da socijaldemokrate lijevog centra, vode sa 35,5 odsto glasova, dok CDU slijedi sa 26,9 odsto.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG