Linkovi

Njemačka: 25 uhapšenih zbog sumnje da su planirali oružani udar


Racija nemačke policije u Berlinu
Racija nemačke policije u Berlinu

Savezni tužitelji rekli su da je oko 3000 policajaca izvršilo pretrese na 130 lokacija u 11 od 16 njemačkih država protiv pristaša takozvanog pokreta Građani Reicha. Neki članovi pokreta odbacuju njemački poslijeratni ustav i pozivaju na rušenje vlade.

Ministar pravosuđa Marco Buschmann opisao je racije kao "antiterorističku operaciju", dodajući da su osumnjičenici možda planirali oružani napad na državne institucije.

Najviši njemački sigurnosni dužnosnik rekao je da je skupina "vođena fantazijama o nasilnom udaru i ideologijama zavjere".

Tužitelji su rekli da su 22 njemačka državljanina privedena pod sumnjom za “članstvo u terorističkoj organizaciji”. Još tri osobe, uključujući ruskog državljanina, privedene su zbog sumnje da su podupirale organizaciju, rekli su. Još 27 osoba je bilo pod istragom.

Njemački medij Der Spiegel izvijestio je da su pretražene lokacije uključivale kasarnu postrojbe njemačkih specijalnih snaga KSK u jugozapadnom gradu Calw. Jedinica je u prošlosti bila pod lupom zbog navodne umiješanosti u krajnju desnicu od strane nekih vojnika.

Savezni tužitelji odbili su potvrditi ili zanijekati da je kasarna pretražena.

Uz pritvaranja u Njemačkoj, tužitelji su rekli da je jedna osoba privedena u austrijskom gradu Kitzbuehelu, a druga u talijanskom gradu Perugia.

Tužitelji su rekli da su uhićeni navodno prošle godine osnovali “terorističku organizaciju s ciljem svrgavanja postojećeg državnog poretka u Njemačkoj i zamjene ga vlastitim oblikom države, koji je već bio u toku osnivanja”.

Osumnjičenici su bili svjesni da se njihov cilj može postići samo vojnim sredstvima i uz pomoć sile, rekli su tužitelji.

XS
SM
MD
LG