Linkovi

Covid: Njemačka uvodi nove restrikcije


Oznaka na ulazu restorana koja propisuje da je ulaz dozvoljen samo vakcinisanima i onima koji su se oporavili od Covida, Berlin, 15. novembar 2021.
Oznaka na ulazu restorana koja propisuje da je ulaz dozvoljen samo vakcinisanima i onima koji su se oporavili od Covida, Berlin, 15. novembar 2021.

Glavni grad Njemačke, Berlin, pridružio se u ponedjeljak grupi od nekoliko njemačkih pokrajina u dozvoljavanju pristupa restoranima, bioskopima, muzejima i koncertnim prostorima samo ljudima koji su vakcinisani ili su nedavno preležali Covid-19, jer novi slučajevi zaražavanja nastavljaju da rastu.

Državni centar za kontrolu zaraznih bolesti, Institut Robert Koch, izvijestio je u ponedjeljak da se broj novih slučajeva u zemlji na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana popeo na 303, što je prvi put da je stopa porasla preko 300 od početka pandemije. Rekord dolazi samo nedelju dana od neviđenog skoka na preko 200 novih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Samo 67,5 odsto njemačke populacije je potpuno vakcinisano. Veoma zarazna delta varijanta je hara kroz populaciju nevakcinisanih sa približavanjem zime, padom temperature i dužim boravkom ljudi u zatvorenim prostorima.

Njemački parlament trebalo bi da glasa u četvrtak o novom zakonskom okviru za ograničenja zbog Covida-19 koji su sačinile tri stranke za koje se očekuje da će činiti sljedeću vladajuću koaliciju u zemlji - Socijaldemokrate, Zeleni i Slobodne demokrate. Planovi se, kako se izvještava, jačaju kako bi se omogućila strožija ograničenja kontakta nego što je prvobitno planirano.

Očekuje se da će koalicija, koja se nada da će finalizirati svoje formiranje i stupiti na dužnost početkom sljedećeg mjeseca, uvesti obaveznu vakcinaciju u nekim oblastima, što je korak kojem su se zvaničnici do sada odupirali.

Izvještaji kažu da će novi zakoni za 16 njemačkih pokrajina dati niz opcija koje mogu da se primjene pojedinačno, s obzirom na to da stopa zaraze uveliko varira širom zemlje. Više stope su otkrivene u regionima sa najnižim stopama vakcinacije, odnosno u istočnoj i južnoj Njemačkoj.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG