Linkovi

Njemačka: 30 životinja stradalo u požaru od letećih lampiona


Požar u Zoološkom vrtu u Njemačkoj (Alexander Forstreuter/dpa via AP)
Požar u Zoološkom vrtu u Njemačkoj (Alexander Forstreuter/dpa via AP)

U požaru u Zoološkom vrtu u zapadnoj Njemačkoj, u prvim minutima Nove godine, stradalo je više od 30 životinja, uključujući gorile, majmune, ptice i slijepe miševe.

Uzrok požara najvjerovatnije su lampioni od papira koji su pušteni u zrak nedaleko od Zoološkog vrta. Policija je privela nekoliko osumnjičenih na saslušanje.

Očevici su primjetili leteće lampione oko ponoći pored Zoološkog vrta u Krefeldu i rekli policiji da su letjeli nisko oko vrta, te da su se zapalili i napravili požar. Zoološki vrt, koji je blizu granice sa Holandijom, saopštio je da je cijeli dio za majmune izgorio i da je stradalo pet orangutana, dvije gorile, šimpanza i dva majmuna, kao i desetak ptica.

Uspjeli su spasiti dve šimpanze koje su pretrpjele jake opekotine, ali su u stabilnom stanju. Preživjela je Bali, ženka od 40 godina i mlađi mužjak Limbo. U Zoološkom vrtu kažu da su neke od poginulih životinja, vrste blizu istrijebljenja.

Nijemci inače slave novu godinu uz vatromet, koji se može nabaviti legalno. Leteći lampioni pak, su zabranjeni i poprilično nesvakidašnji u Njemačkoj, dok se u Aziji koriste vekovima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG