Linkovi

Njemačka ministrica odbrane dala ostavku zbog rata u Ukrajini


Christine Lambrecht
Christine Lambrecht

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht dala je ostavku nakon niza kritika koje su stigle na račun njemačkog odgovora na rusko-ukrajinski rat.

Christine Lambrecht je u pisanoj izjavi rekla da je podnijela zahtjev za ostavku kancelaru Olafu Šolcu, dodajući da su "mjeseci medijskog fokusa na moju ličnost" stali na put činjeničnoj debati o vojsci i njemačkoj sigurnosnoj politici, piše AP.

"Vrijedan rad vojnika i mnogih ljudi u mom odjelu mora biti u prvom planu", rekla je.

Glasnogovornica Scholza rekla je da je kancelar prihvatio ostavku Christine Lambrecht.

"Kancelar poštuje odluku gospođe Lambreht i zahvaljuje joj na dobrom radu u ovim teškim i izazovnim vremenima", rekla je Christiane Hoffmann novinarima u Berlinu.

Rekla je da će zamjena biti objavljena "uskoro".

Hoffmann je dodala da je Scholzu važno osigurati rodni paritet među ministrima, ali je odbila komentirati mogućnost šire rekonstrukcije kabineta.

Lambrecht(57) je bila ministrica odbrane otkako je Scholz postao kancelar u decembru 2021.

Pritisak na nju je nedavno porastao nakon loše procijenjene novogodišnje video poruke.

Ostavka Christine Lambrecht dolazi u osjetljivom trenutku, jer se Scholz suočava sa sve većim pritiskom da napravi još jedan značajan korak naprijed u njemačkoj vojnoj pomoći Ukrajini pristankom na isporuku borbenih tenkova Leopard 2.

Ranije ovog mjeseca Njemačka se složila da Kijevu dostavi 40 oklopnih transportera Marder i raketnu bateriju protivvazdušne odbrane Patriot.

Njemačka je posljednjih mjeseci dala Ukrajini značajnu podršku, uključujući haubice, samohodne protivavionske topove Gepard i prvi od četiri raketna sistema zemlja-vazduh IRIS-T. Ali kritičari, neki unutar njemačke vladajuće koalicije, dugo su se žalili na Scholzovo uočeno oklijevanje da pojača pomoć.

Lambrecht je po tom pitanju zasjenio kancelar, koji je dao većinu važnih najava.

Lambrecht je tada bila zamjenica ministra finansija Scholza prije nego što je imenovana za ministricu pravde 2019. Ona je također bila ministrica za porodice i žene u posljednjim mjesecima vlade tadašnje kancelarke Angele Merkel.

Bila je cijenjena u tim ulogama, ali na nju se gledalo kao na jednu od najslabijih karika Scholzove vlade u Ministarstvu odbrane.

Ozloglašeno glomazno odjeljenje ima istoriju smanjivanja reputacije ministara.

Njegov značaj je porastao s invazijom Rusije na Ukrajinu. To je navelo Scholza da objavi poseban fond od 100 milijardi eura za nadogradnju njemačke vojske, Bundeswehra, koji je godinama patio od zanemarivanja, a posebno zbog stare opreme koja loše funkcionira.

Prošlog mjeseca, Christine Lambrecht je odbacila sugestije da je vlada bila prespora da krene u akciju potrošnje. Ona je rekla da su zvaničnici brzo napredovali, ali da se "o takvim projektima mora pažljivo pregovarati - ovo je novac od poreza".

Ministrica je također izazvala kritike zbog nesretne komunikacije, počevši od najave iz januara 2022. da će Njemačka isporučiti 5.000 vojnih šlemova Ukrajini kao "veoma jasan signal da stojimo na vašoj strani".

U aprilu je povela svog 21-godišnjeg sina na let vojnim helikopterom, što je postalo javno kada je na Instagramu on objavio fotografiju za koju se ispostavilo da je ministrica sama snimila.

Njeno ministarstvo je saopštilo da je podnijela zahtjev za dozvolu i sama platila troškove, ali kritičari su rekli da je to pokazalo lošu procjenu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG