Linkovi

Njemačka: Štrajk aerodroma prizemljio 300.000 putnika


Arhivska forografija
Arhivska forografija

24-satni štrajk na sedam njemačkih aerodroma u petak trebao bi pogoditi skoro 300.000 putnika, jer sindikalni radnici insistiraju na zahtjevima za visokim plaćama.

"Terminali su prazni jutros", rekao je portparol aerodroma u Hamburgu, dodajući da se pojavilo vrlo malo od 32.000 pogođenih putnika.

Otkazivanjem oko 2.340 letova na aerodromima u Bremenu, Dortmundu, Frankfurtu, Hamburgu, Hanoveru, Minhenu i Štutgartu pogođeno je oko 295.000 putnika, prema podacima udruženja aerodroma ADV.

"Kada jutros pogledamo terminale aerodroma, to nas više podsjeća na najgore dane koronavirusa, a manje na štrajk upozorenja", rekao je Ralph Beisel iz ADV-a za televizijsku kuću Bayerischer Rundfunk.

Njemački sindikat Verdi najavio je štrajk u srijedu nakon što je rekao da su napori za kolektivno pregovaranje za osoblje zemaljske službe, službenike javnog sektora i radnike u avio-sigurnosti postigli mali napredak.

"Ako se sada ništa ne učini u vezi s plaćama, svi ćemo biti u još jednom haotičnom ljeto", rekla je zamjenica predsjedavajućeg Verdija Christine Behle za Inforadio u petak. "Radi se o slanju stvarno jakog signala."

Štrajk se poklapa sa 59. Minhenskom sigurnosnom konferencijom (MSC).

Rumunski ministar vanjskih poslova, koji je trebao stići jednim od otkazanih letova, umjesto toga će letjeti za Austriju, a zatim će se voziti više od četiri sata do Minhena, rekao je zvaničnik rumunske ambasade.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG