Linkovi

NIN izašao bez fotografije na naslovnici nakon napada u javnosti


Izdanje nedeljnika NIN od 28. novembra 2019. bez naslovne fotografije
Izdanje nedeljnika NIN od 28. novembra 2019. bez naslovne fotografije

NIN se u četvrak se pojavio na kioscima bez naslovne fotografije, nakon što se u javnosti oglasio izdavač tog nedeljnika ocijenjujući da je fotografija koja je bila najavljena dan ranije neprimjerena u zemlji u kojoj je ubijen premijer.

"Iako je naslovna strana promjenjena, sadržaj članka 'Afera oružje: Ko ruši Krušik' ostaje, naravno, nepromijenjen", saopštio je izdavač Ringier Axel Springer Srbija najavljući da će izdanje NIN-a sa novom fotografijom na naslovnoj strani biti objavljeno što je prije moguće.

Novi broj NIN-a je na društvenim mrežama u srijedu najavljen s naslovnicom na kojoj se vidi tadašnji premijer Aleksandar Vučić kako u pratnji tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika obilazi štandove na sajmu naoružanja.

Fotografija je napravljena iz takvog ugla da djeluje, po nekim tumačenjima, da je cijev izložene snajperske puške usmjerena pravo u Vučića.

Nakon najave novog broja na društvenim mrežama i vodećeg novog teksta aferi šverca oružja iz Krušika, u tabloidima i po društvenim mrežama započela je serija napada na NIN uz tumačenja da nedeljnik takvom fotografijom priziva atentat na aktuelnog predsjednika Srbije.

Ćulibrk: Samo najmračniji umovi to vide

Na FB stranici NIN-a oglasio se i glavni urednik tog nedeljnika Milan Ćulibrk, koji je ocijenio da su samo "najmračnijim umovima mogle su pasti na pamet gadosti koje se pripisuju redakciji NIN-a".

"Nevjerovatno je da nikome nije smetala ta Tanjugova fotografija, prvi put objavljena u drugim medijima 27. juna 2017. godine, kada je predsjednik Srbije, tada premijer Aleksandar Vučić sa tadašnjim predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom svečano otvorio Osmi međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme 'Partner 2017' u Beogradu. A sada svima smeta i NIN optužuju da smo mi stavili predsjednika 'na nišan'. Niti nam je to bila namjera, niti nam je to bio cilj i svi koji znaju kako radimo znaju da to nije tačno. To što je priča o naslovnoj strani otišla na tu, pogrešnu stranu stranu više govori o onima koji nas optužuju za tako nešto nego o nama", napisao je Ćulibrk i najavio da NIN neće prestati da piše o aferi Krušik i prodaji oružja povlaštenim privatnim firmama "i o tome kakvu je ulogu u tim poslovima imao Branko Stefanović, otac ministra policije Srbije, kao predstavnik firme GIM".

"Nikome u NIN-u nije ni na kraj pameti palo ono za šta nas sada optužuju, dovodeći fotografiju sa naslovne strane u kontekst sa ozbiljnim prijetnjama predsjedniku Srbije", stoji u Ćulibrkovom saopštenju.

Tanjug: To nije naša fotografija, već kropovana naša fotografija

To što je NIN objavio na naslovnoj strani nije fotografija Tanjuga i takva nikada nije objavljena ni u Tanjugovom sevisu, niti u bilo kojem drugom mediju, saopštila je državna agencija Tanjug nakon reagovanja Milana Ćulibrka.

Ono što je NIN objavio je jedan kadar sa originalne, Tanjugove fotografije, koju je NIN isjekao, fokusirajući se na dio kadra u kojem je puška "uperena" u predsjednika Vučića. Sa fotografije koju je snimio Tanjug, prilikom posjete predsednika Vučića, u društvu Milorada Dodika i njihovih domaćina, 8. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu, 27. juna 2017. godine, NIN je isjekao dvije trećine sadržaja koji ilustruju ambijent u kojem je snimljena, kao i ostale ljude i drugo oružje, objavio je Tanjug.

Reč je, dakle, o uklanjanju dvije trećine sadržaja, odnosno falsifikatu originalne Tanjugove fotografije, kojim je, nema sumnje, promijenjen sadržaj fotografije, a time i njena poruka, saopštila je agencija.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG