Linkovi

BiH

Predsjednik Srbije T. Nikolić: "Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici."


Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa novinarkom Sanelom Prašović-Gadžo
Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa novinarkom Sanelom Prašović-Gadžo

Gospodin Nikolić se, u intervjuu za BHRTV, ipak nije složio sa kvalifikacijom zločina u Srebrenici kao genocidom.

"Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici." - rekao je, pored ostalog, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru za emisiju "Interview 20" javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine. Sa gospodinom Nikolićem razgovarala je novinarka Sanela Prašović-Gadžo.

Insert izdvojen za agenciju Associated Press odnosi se na dio razgovora o zločinu vojnih snaga tadašnje Republike Srpske na području Srebrenice. Gospodin Nikolić se nije složio sa kvalifikacijom zločina u Srebrenici kao genocidom:

Nikolić: Mora da se dokaže genocid...

Prašović-Gadžo: ....Ali sve ono, gospodine Nikoliću, što se događalo u Srebrenici zaista ima karakteristike definicije genocida. Evo, Vi ćete se složiti sa mnom... Iseljavanje, protjerivanje, ubijanje preko osam hiljada ljudi...

Nikolić: Samo da Vam kažem.... Sve ono što se dešavalo u ratovima u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida....

Prašović-Gadžo: Ipak, Srebrenica nosi jednu težinu zbog osam hiljada ubijenih ljudi, brutalno ubijenih ljudi....

Nikolić: Ja klečim zbog toga... Evo klečim... I tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici.... Izvinjavan se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda počinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda.....

.... rečeno je u video-insertu Associated Pressa koji je odmah po objavljivanju popraćen sa više reakcija. Kao najznačajnije izdvojili smo dvije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, kako je prenijela SRNA, istakao da je uređivačka politika javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine "isključivo bošnjačka i isključivo u funkciji stalnog propagiranja bošnjačke verzije ratne istine i konstantno protiv Republike Srpske." Za novinarku Sanelu Prašović-Gadžo Dodik je rekao da je njeno vođenje razgovora pravi skandal i da je srbijanskog predsjednika u nekoliko navrata bukvalno nadvikivala i navodila na odgovor koji je htjela da čuje.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koga su mnogi kritizirali što je odbio da sa druga dva člana Predsjedništva putuje u Beograd i razgovara sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, pozdravio je Nikolićevo izvinjenje i istakao da takve izjave mogu doprinijeti smirivanju tenzija i poboljšanju odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.
Predsjednik Srbije T. Nikolić: "Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici."
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00
XS
SM
MD
LG