Linkovi

Nikki Haley obustavila kampanju, Trump jedini republikanski kandidat za predsjednika


Nikki Haley (Foto: REUTERS/Joel Page)
Nikki Haley (Foto: REUTERS/Joel Page)

Nikki Haley, bivša američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama, odustala je od kampanje za republikansku predsjedničku nominaciju, odbivši da podrži glavnog rivala Donalda Trumpa.

Haley je u obraćanju javnosti pozvala Trumpa da zasluži podršku umjerenih republikanaca i neopredijeljenih glasača, koji su stali iza njene kandidature.

"Sada je na Donaldu Trumpu da zasluži glasove onih u našoj stranci, ali i van nje koji ga nisu podržali i nadam se da će to uraditi", rekla je Haley.

Ona je kazala da "ne žali" što je ušla u kampanju.

"Prije nešto više od godinu dana pokrenula sam kampanju za predsjednika. Kada sam počela, rekla sam da je kampanja zasnovana na mojoj ljubavi prema zemlji", navela je ona. "Baš prošle nedjelje, moja majka, prva generacija imigranta, mogla je da glasa za svoju kćerku za predsjednika. Samo u Americi."

Haley, bivša guvernerka Južne Karoline i ambasadorica u UN, bila je Trumpov prvi značajni rival kada je ušla u trku u februaru 2023.

Provela je posljednju fazu svoje kampanje agresivno upozoravajući Republikansku stranku da ne prigrli Trumpa, za koga je tvrdila da je previše opsjednut haosom i ličnom željom da pobijedi aktuelnog predsjednika Joea Bidena na opštim izborima.

Njen odlazak omogućava Trumpu da se usredsredi samo na vjerovatni revanš u novembru sa Bidenom. Bivši predsjednik je na putu da osvoji neophodnih 1.215 delegata za izbor republikanske nominacije kasnije ovog mjeseca.

Poraz Haley označava bolan, iako predvidljiv, udarac za one glasače, donatore i zvaničnike Republikanske partije koji su se suprotstavili Trumpu i njegovoj vatrenoj politici oličenoj u geslu „Učinimo Ameriku ponovo velikom”.

Bila je posebno popularna među umjerenim i fakultetski obrazovanim biračima, izbornim jedinicama koje će vjerovatno igrati ključnu ulogu na opštim izborima.

Nejasno je da li Trump, koji je nedavno izjavio da će donatorima koji su podržali Haley trajno zabraniti pristup njegovom pokretu, može na kraju da ujedini duboko podeljenu stranku.

XS
SM
MD
LG