Linkovi

Nikki Haley, nekada Trumpova ambasadorka u UN-u, u 2024. biće mu rivalka


Nikki Haley
Nikki Haley

Bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley pokrenut će svoju kandidaturu za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. 15. februara, u borbi protiv svog nekadašnjeg šefa, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, prema izvoru upoznatom s njenim planovima.

Očekuje se da će Haley objaviti detalje o svojoj kandidaturi za Bijelu kuću u pozivu pristalicama kasnije u srijedu, prema lokalnim novinama The Post and Courier, koji su prvi izvijestili o planiranoj objavi.

Kćerka indijskih imigranata koji su vodili uspješnu prodavnicu odjeće u ruralnom dijelu države, Haley je stekla reputaciju u Republikanskoj stranci zbog svoje sposobnosti da se bavi pitanjima roda i rase na vjerodostojniji način od mnogih njenih vršnjaka.

Ona se također predstavila kao čvrsti branilac američkih interesa u inostranstvu, budući da je služila kao američki ambasador pri Ujedinjenim narodima pod Trumpom od 2017. do 2018. Za to vrijeme, Sjedinjene Države su se povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma, koji je potpisan pod demokratskim predsjednikom Baracka Obamom i bio je krajnje nepopularan među republikancima.

Haley je privukla nacionalnu pažnju 2015. godine kada je, kao guverner, potpisala zakon o uklanjanju borbene zastave Konfederacije sa teritorije glavnog grada Južne Karoline, nakon ubistva devet crnih vjernika crkve od strane bijelca Dylann Roof-a.

Ako bi dobila nominaciju, Hejli bi bila prva žena na vrhu republikanske predsedničke liste u istoriji, kao i prvi ne-bijeli kandidat ove stranke.

Među njenim glavnim izazovima bit će dosljedna poruka. Čak i na polju gdje je većina kandidata više puta promijenila mišljenje o ključnim pitanjima, Haley je posebno snalažljiva.

Nekoliko puta se distancirala od Trumpa, da bi kasnije ublažila svoju retoriku prema bivšem predsjedniku, rekavši da on ima važnu ulogu u Republikanskoj stranci.

Iako je kritizirala republikance zbog neosnovane sumnje u rezultate predsjedničkih izbora 2020., ona je vodila kampanju u ime više kandidata koji su podržavali Trumpove lažne tvrdnje o izbornoj prevari tokom poluizbora 2022. godine.

I iako je ponekad usvojila pomirljivu poruku o rasnim pitanjima, često se odlučuje za manje odmjeren ton. U novembru je na predizbornom skupu rekla da bi senator demokratske Džordžije Raphael Warnock, crnac rođen u Savani, trebao biti "deportovan".

Na ruku Haley može biti geografija: Južna Karolina je historijski treća država koja je bila domaćin republikanskog takmičenja za nominacije, i često igra veliku ulogu u utrci. Haley, koja je vladala državom od 2011. do 2017., popularna je tamo, pokazuju ankete.

Iako ulazi u trku kao autsajder - većina nacionalnih anketa pokazuje njenu podršku jednocifrenom - Haley je navikla da trči iza, pošto je u političkim krugovima stekla reputaciju kao prva u trkama koje je teško dobiti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG