Linkovi

Dilema Nikki Haley u Južnoj Karolini: Pridobiti glasače kojima se sviđa, ali vole Trumpa


Nikki Haley
Nikki Haley

Za konzervativce Južne Karoline, odluka o tome da li dosje Nikki Haley zaslužuje unaprijeđenje u Ovalni ured čini se zavisi manje o njenom iskustvu i sposobnostima, a više o čovjeku koji joj stoji na putu: Donaldu Trumpu.

"Gospođa Haley je uradila neke dobre stvari kao guverner – ali Donald Trump je taj čovjek!” izjavio je Doug Roberts, penzionisani električar koji je na nedavni skup u Haley došao u Trumpovoj majici. “Donald Trump jednostavno nije običan čovjek.”

Haley, Trumpov posljednji veliki republikanski rival, suočava se sa nepredviđenim izborom pred izbore u Južnoj Karolini 24. februara, što bi mogla biti posljednja Trumpova prepreka za treću uzastopnu nominaciju republikanaca. Dok je Haley pričala o tome kako joj je udobno trčati u svojoj matičnoj državi, intervjui s gotovo dvadesetak republikanaca iz Južne Karoline nakon predizbornih izbora u New Hampshireu sugeriraju da se Haley bori da pridobije konzervativce koji su je dva puta podržali za guvernera, ali nisu protiv Trumpa za predsjednika.

Debra Weiss, 66-godišnjakinja iz izrazito republikanske Myrtle Beacha, pokazuje Haleyin težak put. Sjedeći među oko 1.500 koji su čuli Haley u nedjelju na Univerzitetu Coastal Carolina, Weiss je hvalila kao "pravog konzervativca" i odbacila Trumpove dosjetke da je Haley zamjenica demokrata. Weiss je općenito kritizirala Trumpovu retoriku, ali je rekla da nije zabrinuta da bi Trump mogao postati osuđeni zločinac.

Najkritičnije za Haley, međutim, Weiss ostaje neodlučna.

„Pitam se da li bi Nikki imala veći uticaj u Washingtonu bez svog prtljaga. Želim da vidim da li je dovoljno jaka. Znamo da je Donald Trump jak”, rekla je Weiss. “Nadam se da Nikki može to učiniti, približiti se. ... Ali i dalje volim Trumpa.”

Doug Roberts, iz okruga Horry, S.C., čeka miting republikanskog predsjedničkog kandidata bivšu ambasadoricu UN-a Nikki Haley u nedjelju, 28. januara 2024., u Conwayu, S.C.
Doug Roberts, iz okruga Horry, S.C., čeka miting republikanskog predsjedničkog kandidata bivšu ambasadoricu UN-a Nikki Haley u nedjelju, 28. januara 2024., u Conwayu, S.C.

Pobjednik republikanskih predizbornih izbora u Južnoj Karolini osvojio je nominaciju sve osim jednom od 1980. Ovogodišnje takmičenje je neobičan meč jedan na jedan između bivšeg predsjednika i općenito popularne ličnosti iz matične države.

Oboje je svojevremeno pokrenulo isto konzervativno primarno biračko tijelo. Haley je, kao državni zakonodavac 2010. godine, savladala starije, etablirane kandidate na republikanskim predizborima na putu do pobjede na dva gubernatorska izbora. Trump je 2016. pomeo 50 delegata Južne Karoline nakon bližih rezultata u Ajovi i Nju Hempširu. Bila je to njegova odskočna daska do dominantnog nastupa u Super utorak koji mu je omogućio nepremostivo vođstvo delegata.

Na papiru, Južna Karolina nudi široku republikansku koaliciju koju je Haley tražila. Ima veće predsjedničko biračko tijelo od drugih država koje su rano nominovale; Odaziv je bio 740.000 u 2016. - skoro 200.000 više od Iowe, New Hampshirea i Nevade zajedno. Južna Karolina ima veliko prisustvo svih republikanskih frakcija: evangelista i društvenih konzervativaca; aktivisti Tea Party protiv poreza; jastrebovi nacionalne sigurnosti; poslovno orijentisani tradicionalisti.

Ali Trumpova kampanja ostaje uvjerena u još jednu pobjedu, a njegovi glavni savjetnici u ponedjeljak su objavili dopis pristalicama i medijima u kojem predviđaju "poniženje kod kuće" za Haley.

Pritisak da se preotmu Trumpovi glasači bio je očigledan u Haleyinoj prvoj kampanji u Južnoj Karolini otkako je nadživjela guvernera Floride Rona DeSantisa i završila na drugom mjestu u New Hampshireu.

Na dva skupa vikendom, Haley je napala Trumpa kao prestarog, nazvavši ga "drugim 80-godišnjakom" u trci pored 81-godišnjeg predsjednika Joe Bidena. (Trump zapravo ima 77 godina.) Rekla je da je Trump previše upleten u "haos i dramu".

Rugala mu se što je izazvao "narav bijesa" jer još nije odustala i ponovo ga pozvala da joj se pridruži na sceni debate. Nazvala ga je osvetoljubivim zbog prijetnji da će kazniti svakoga ko je podržava: "Ne možete biti predsjednik Sjedinjenih Država i ne služiti svima."

Međutim, najveći dio njenog 45-minutnog govora pomiješao je konzervativne ideje o unutrašnjoj politici s teškim razgovorima o nacionalnoj sigurnosti i istaknutim događajima u Južnoj Karolini, posebno u poslovima zapošljavanja.

"Kad sam otišla, zvali su nas 'zvijeri jugoistoka'", rekla je, zastavši za srdačan aplauz.

Njene pristalice cijene pažljivo osmišljenu poruku.

“Ona je bila najartikuliraniji kandidat u ovoj kampanji”, rekao je Ralph Carter, južnjački baptistički pastor u Greeru, prije skupa ispred Greenvillea.

Carter je podržavao Trumpa 2016. i 2020. On je rekao da je znao "oba puta" da Trump ne odražava njegove lične vrijednosti, ali je Carter rekao da želi republikansku administraciju. Pobuna od 6. januara, rekao je, bila je tačka preloma. Carter je odbio da spekuliše šta će uraditi ovog novembra ako Trump ponovo bude nominovan; rekao je da Haley nudi republikancima očigledno rješenje da izbjegnu taj izbor.

Za Daniela Schrodera, 38-godišnjeg oca troje djece, "Radi se o karakteru." Dok je njegova porodica stajala uz barijeru da se sastane s Haley, Schroder je nazvao Trumpa "lošim za demokratiju" i rekao da Haley "želi da ima stvarni dijalog i debatu".

Haley insistira na tome da Južna Karolina nije obavezna pobjeda, već da je još jedna odskočna daska od njenog skoro 20% udjela u Ajovi i 43% udjela u New Hampshireu.

"Ovo je daleko od kraja", rekla je ona tokom vikenda u svojoj prvoj kampanji koja se vraća kući otkako je nadživjela guvernera Floride Rona DeSantisa i smanjila Trumpovo vodstvo u New Hampshireu.

Ali njeni podržavaoci razumiju ulog.

"Kao tradicionalni republikanac, jednostavno moramo zaustaviti Trumpa ovdje", rekao je Michael Gardner, 54-godišnji inženjer iz Andersona. "Nikad ranije nisam dolazio na ovakva politička dešavanja, ali sada jesam. Vraćam to odmah Trumpovim prijateljima i razgovaram sa svima kojima mogu."

Gardner je rekao da je njegov jedini obraćenik do sada bila njegova supruga, demokrata. Rekao je Schroder: “Većina mojih prijatelja, većina moje porodice je još uvijek s Trumpom.”

Osim svojih pristalica, Haley također mora upravljati polarnim frakcijama koje Trump stvara među potencijalnim republikanskim primarnim glasačima.

"Sigurna sam da je divna osoba, ali izgleda kao još jedna lutka na niti", rekla je Michele Kuzma, 60-godišnja penzionerka koja se preselila iz New Jerseya nakon što je Haley bila guvernerka. U intervjuu, Kuzma je ponovila teorije zavjere i tvrdnje krajnje desnice da Haleynu kampanju "plaćuju demokrate".

Victor Morgan, 41-godišnji nezavisni, rekao je da želi glasati za Haley, ali samo ako ona ide direktnije prema Trumpu. Birači u Južnoj Karolini se ne registruju po partijama i biraju koja će glavna stranaka na predizboru učestvovati u svakom izbornom ciklusu.

On je slobodno citirao Trumpa na zloglasnoj snimci "Access Hollywood" objavljenoj u posljednjim sedmicama općih izbora 2016., rekavši: "Želim da ga ona zgrabi za međunožje."

"Želim da mu se vrati sve što je dao", rekao je Morgan.

Jedna od prisutnih na Haley događaju - učesnica pobune - objasnila je zašto misli da se Haley na kraju suzdržava.

Pam Hemphill je služila saveznu zatvorsku kaznu zbog svog učešća u pobuni. Od tada je odustala od svojih stavova i istupila protiv Trumpa. Čekala je pored bine u nedelju da pita Haley da li bi pomilovala učesnike napada na Kapitol 6. januara.

Hemphill je rekla da je Haley u početku izbjegavala njeno pitanje. Dakle, Hemphill je čekala i ponovo pitala. "Tada je jasno rekla: 'Ne', ne bi ih pomilovala", rekla je Hemphill.

Upitan o ovim tvrdnjama, Haleyjev pomoćnik je ukazao na nedavni intervju za NBC News i Des Moines Register u kojem Haley pravi razliku između onih koji nisu probili Kapitol i izgrednika poput Hemphill koji su to učinili.

"Oni koji su ušli, oni koji su prekršili zakon, to su oni - morate ih smatrati odgovornima", rekla je Haley. “Morate se pobrinuti da plate cijenu.”

Hemphill je rekla da razumije zašto Haley obično zauzima takve stavove samo kada se to pita - a ne u svojim pripremljenim govorima ili plaćenim reklamama za kampanju.

"To bi je povrijedilo kod Trumpovih glasača", rekla je Hemphill. “Potrebni su joj.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG