Linkovi

"U Americi ne krunišemo kraljeve" - Nikki Haley obećava da će nastaviti kampanju


Kandidatkinja za republikansku nominaciju govori na univerzitetu Clemson u Greenvilleu u Južnoj Karolini, 20. februara 2024.
Kandidatkinja za republikansku nominaciju govori na univerzitetu Clemson u Greenvilleu u Južnoj Karolini, 20. februara 2024.

Kandidatkinja za republikansku nominaciju Nikki Haley obećala je da će nastaviti svoju predsjedničku kampanju, uprkos malim šansama za uspjeh, navodeći: "U ovoj zemlji ne krunišemo kraljeve".

Ona je poručila da nema namjeru da se povuče iz trke ni poslije primarnih izbora u Južnoj Karolini u subotu.

"Ne osjećam potrebu da 'poljubim prsten' i ne plašim se Trumpove odmazde", rekla je publici na predizbornom skupu u Greenvilleu u Južnoj Karolini, gdje se očekuje da će izgubiti stranačke izbore od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa uprkos tome što je u pitanju njena država, čija je bila guvernerka.

Trump ubjedljivo vodi u nacionalnim anketama a njegovi saveznici su pojačali pritisak na Haley da se povuče iz trke kada je pretrpjela težak poraz na četiri dosadašnja stranačka glasanja. Njeno insistiranje da će nastaviti kampanju za Bijelu kuću je razgnjevilo Trumpov izborni štab, koji je ismijava i prijeti da će prekinuti veze sa donatorima koji nastavljaju da joj daju novac.

U svom govoru u utorak, Haley je oštro kritikovala Trumpa ističući da je suviše star, kontroverzan i egoističan da bi bio efikasan lider. Pomenula je i kako je u prošlosti vrijeđao vojne veterane, i emotivno je reagovala kada je pomenula svog supruga, koji je pripadnik američke vojske raspoređen u inostranstvu.

Ipak, dodala je da nije među onima koji "nikada ne bi glasali za Trumpa". Rekla je da je imala "izvijestan broj problema" sa bivšim predsjednikom, dok je imala "bezbroj" problema sa demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom.

"U ovoj zemlji ne krunišemo kraljeve. Imamo izbore", rekla je Haley u govoru. "Zato odbijam da odustanem. Južna Karolina će glasati u subotu. Ali u nedjelju, ja ću se i dalje takmičiti da postanem predsjednica."

Haley, koja je bila guvernerka Južne Karoline od 2011. do 2017. godine zaostaje 60 poena za Trumpom na nacionalnom nivou, prema prosjeku koji mjeri analitički website FiveThirtyEight.

Trumpova kampanja objavila je ranije u utorak da je, matematički izračunato, bivši predsjednik na putu da osvoji nominaciju do 12 marta, na osnovu sadašnjih podataka.

Haley je u svom govoru odgovorila na kritike da nanosi štetu Trumpu time što ostaje u trci. Za većinu Trumpovih problema, rekla je, kriv je on sam.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG