Linkovi

NIGERIJA: 110 djevojaka nestalo nakon napada Boko haram


Arhiva - Predsjednik Nigerije Muhamadu Buhari
Arhiva - Predsjednik Nigerije Muhamadu Buhari

Nigerijska vlada potvrdila je u nedjelju da je 110 djevojaka nestalo nakon napada Boko haram u sjeveroistočnom gradu, nakon nekoliko dana neoglašavanja zvaničnika.

Ministarstvo za informisanje saopštilo je da se djevojke iz vladinog Tehničko-naučnog koledža u Dapči, država Jobe, nisu pojavile na popisu nakon napada na njihovu školu, za koji se sumnjiče militanti Boko harama.

Nigerijski predsjednik Muhamadu Buhari rekao je u nedjelju da je još jedan avion poslat kao pojačanje trupama koje su pethodno raspoređene na tom prostoru za potragu za nestalim djevojkama.

Teško naružani borci u kamionima napali su grad Dapči, raspitujući se, prema izvještajima, striktno za djevojačku školu.

Vlasti su u prvo vrijeme negirale da je bilo koja devojka kidnapovana, sugerišući umjesto toga da se kriju u žbunju nakon napada.

Boko haram, čije ime u bukvalnom prevodu znači "Zapadno obrazovanje je zabranjeno", proglasio je savezništvo sa Islamskom državom 2015. i započeo brojne napade na škole.

Ta grupa užasnula je svijet kad je otela 276 djevojaka iz internata u Čiboku prije gotovo četiri godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG