Linkovi

Oslobođene otete djevojčice u Nigeriji


Devojčice otete iz škole u Zamfari su oslobođene, ali nisu poznati detalji
Devojčice otete iz škole u Zamfari su oslobođene, ali nisu poznati detalji

Bezbjednosni zvaničnici u Nigeriji objavili su da su otmičari oslobodili stotine djevojčica školskog uzrasta koje su kidnapovane na sjeveru zemlje.

Šef policije u državi Zamfara Abutu Jaro napisao je na Tviteru da je 279 djevojčica "srećno i zdravo".

Jaro je rekao da su za oslobađanje djevojčica dijelom zaslužne mirovne snage države Zamfara, ali nije rekao detalje, kao ni da li je plaćen neki otkup za to.

Nadležni su najprije objavili da je, uz prijetnju vatrenim oružjem, oteto 317 djevojčica iz škole za djevojčice u selu Jangebe. Ali, ubrzo potom se oglasio guverner Zamfare Belo Matavale i rekao da je oteto 279 djevojčica.

U Nigeriji su kidnapovanja pod prijetnjom vatrenim oružjem veoma česta posljednjih godina, a obično se za oslobađanje traži neki otkup.

Najpoznatije kidnapovanje do sada izvela je islamistička grupa Boko Haram koja je otela 250 djevojčica hrišćanske vjere u Čiboku, 2014.

Desetine tih djevojčica se nikada nisu vratile kući.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG