Linkovi

Francuska počela evakuaciju svojih i građana EU iz Nigera


Pristalice predvodnika puča generala Abdurahmane Čianija marširaju u Nijameju, Niger, 30. juli 2023.
Pristalice predvodnika puča generala Abdurahmane Čianija marširaju u Nijameju, Niger, 30. juli 2023.

Francuska je saopštila da će započeti evakuaciju u utorak iz Nigera za svoje građane i građane drugih evropskih država, skoro nedjelju dana nakon što je vojna hunta preuzela vlast.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je u saopštenju navelo da je odluka o sprovođenju evakuacije izazvana nasiljem nad francuskom ambasadom u Nijameju i zatvaranjem vazdušnog prostora Nigera.

Ministarstvo je saopštilo da francuski državljani nisu u mogućnosti da sami napuste zemlju.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je na društvenim mrežama u utorak da Italija takođe nudi svojim građanima u Nijameju specijalni let za evakuaciju.

Regionalni blok ECOVAS uveo je sankcije protiv vođa državnog udara i rekao da bi mogao da upotrijebi silu da vrati predsjednika Mohameda Bazuma na funkciju ako on ne bude vraćen na vlast.

Sjedinjene Države i Evropska unija također su pozvale da se Bazumova vlada odmah vrati na funkciju.

Burkina Faso i Mali, dva suseda Nigera, koji djeluju pod vojnim vladama, objavili su u ponedjeljak zajedničko saopštenje u kojem se kaže da će se svaka vojna akcija protiv Nigera smatrati „objavom rata protiv Burkine Faso i Malija”.

Gvineja, još jedna susedna zemlja predvođena huntom, izrazila je protivljenje sankcijama EKOVAS-a i mogućnosti vojne intervencije.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, AFP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG