Linkovi

Nidžara Ahmetašević nakon hapšenja: Godinama trpim torturu policije


Nidžara Ahmetašević
Nidžara Ahmetašević

Novinarka i aktivistkinja iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević oglasila se u nedjelju, 7. marta, na svom Facebook profilu, dan nakon što je bila uhapšena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu prilikom snimanja pripadnika policije Kantona Sarajevo (KS) koji su izdavali prekršajne naloge vozačima nepropisno parkiranih vozila.

Novinarka i aktivistkinja iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević oglasila se u nedjelju, 7. marta, na svom Facebook profilu, dan nakon što je bila uhapšena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu prilikom snimanja pripadnika policije Kantona Sarajevo (KS) koji su izdavali prekršajne naloge vozačima nepropisno parkiranih vozila.

"Ne mogu reći da ono što se jučer desilo nisam očekivala već neko vrijeme. Mislim da sam već godinama na meti policiji", napisala je Ahmetašević u objavi na svom Facebook-u.

Ona je dodala da "već godinama trpi torturu od strane policije" koja, kako je navela, ignoriše prijave prijetnji koje dobija.

"No, dok sam jučer prolazila kroz svu tu torturu, dok sam slušala kako me vrijeđaju, deru se na mene, prijete mi, čak i dok su me zatvarali i naredili mi da se skinem kako bi me pretresli, nisam mogla prestati razmišljati o svim drugim ljudima kojima se dešavaju ovakve i slične stvari, kojima su sva prava poništena, i koji su ostavljeni na milost i nemilost ovdašnje policije i silnika", napisala je Ahmetašević.

Ona se u objavi zahvalila na podršci svim kolegama novinarima i javnosti, te poručila da niko ne smije da trpi "nasilje i nepravdu".

Ahmetašević je uhapšena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu 6. marta i određeno joj je zadržavanje od 24 sata. Ona je puštena na slobodu istog dana uveče.

Iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) u subotu 6. marta saopšteno je da je Ahematšević uhapšena "jer je narušavala javni red i mir" i "jer je odbijala da postupi po neređenju policije".

Iz MUP-a KS saopšteno je i da će protiv nje biti pokrenut prekršajni postupak.

Advokat Nidžare Ahmetašević Muhamed Čučak rekao je za Radio Slobodna Evropa da je problem nastao jer je Ahmetašević htjela da snimi evidentiranje nepropisno parkiranih vozila i izdavanja prekršajnih naloga vlasnicima.

"Nidžara je zatekla policajce i pozvala da sankcioniraju nepropisno parkirane aute, što su oni i prihvatili, i počeli s preduzimanjem službenih radnji. Problem je bio što je Nidžara htjela to da snimi. Jedan policajac je i fizički uhvativši je za ruku pokušao da je zaustavi u snimanju, na kraju su joj rekli da se lišava slobode. U stanici su joj uručili potvrdu o zadržavanju od 24 sata", kazao je Čučak.

On je dodao i da je uhapšena "bez ikakvog valjanog razloga".

Na Facebook stranici regionalne mreže koja se bavi zaštitom prava izbjeglica i migranata Transbalkanska solidarnost, objavljen je video u kojem se vidi šta se događalo prije privođenja.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo u saopštenju od 6. marta naveli su da hapšenje Ahmetašević nema veze sa građanskim aktivizmom.

Nidžara Ahmetašević je dugogodišnja novinarka koja se bavi pitanjem ratnih zločina i prava žrtava. Poslednjih godina je fokusirana na zaštitu prava ljudi u pokretu, a u nedavnoj izjavi za RSE, govorila je o onom što je vidjela u kampovima u koje su smješteni izbjeglice i migranti.

Nidžara Ahmetašević je zbog konstantnih prijetnji koje dobija od nedavno pod zaštitom organizacije Front Line Defenders.

Ahmetašević je i urednica regionalnog portala Kosovo 2.0.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG