Linkovi

Niš: Pet mrtvih, više od 30 povrijeđenih u željezničkoj nesreći


Serbia -- A train accident (crash) in Donje Medjurovo near Serbian town of Nis, December 21, 2018. FOTO:RSE
Serbia -- A train accident (crash) in Donje Medjurovo near Serbian town of Nis, December 21, 2018. FOTO:RSE

Pet osoba je poginulo a više od 30 povrijeđeno u sudaru voza i putničkog autobusa kod Niša. Sudar se dogodio oko 7.30 na pružnom prelazu u Donjem Međurovu.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da je po prvim informacijama, do sudara najvjerovatnije došlo zbog propusta vozača autobusa. Rebić je poslije obilaska mjesta saobraćajne nesreće i razgovora sa ljekarima Кliničkog centra u Nišu u kome su povrijeđeni hospitalizovani, kazao da će nadležno tužilaštvo i policija utvrditi sve okolnosti pod kojima je došlo do udesa kao i da će odgovorni biti procesuirani.

"U ovom trenutku imam informacije da je do saobraćajne nesreće, najvjerovatnije došlo usljed propusta vozača autobusa. Istraga će utvrditi da li je tako. Ispitaće se da li je vozač ispunjavao psiho-fizičke uslove za upravljanje vozilom, a provjerićemo i sve druge okolnosti koje su vezane za uslove puta", rekao je Rebić a prenio MUP.

Urgentni centar Kliničkog centra u Nišu zbrinuo je više od 30 povrijeđenih u željezničkoj nesreći, rečeno je RSE u toj zdravstvenoj ustanovi.

Voz je jednim dijelom iskliznuo sa šina pa je i željeznički saoraćaj na toj dionici obustavljen.

Miodrag Jovanović, učenik Elektro-tehničke škole "Nikola Tesla", zadobio je povrede glave i noge u udesu. Za RSE je ubrzo nakon što mu je ukazana pomoć u niškom Urgentom centru ispričao:

„Samo sam čuo kada je udario voz i autobus se podijelio na dva dijela. Okolo sam vidio povrijeđene drugare, izlazili su kroz prozore.“

Dimitrije Jovanović, otac jednog od povrijeđenih, rekao nam je da su mještani i roditelji ranije prijavljivali pružni prelaz na kome se dogodila tragedija kao nebezbjedan:

"Da su nam rekli, mi bi postavili neki branik", kazao nam je Jovanović.

Stevan, jedan od mještana kuća blizu mjesta nesreće, dao je RSE sličnu izjavu:

"Ovo se dešavalo i ranije. Stradala su putnička kola. Pisali smo i peticiju da se postavi rampa ili neko signalno osvijetljenje. Međutim, od toga nije bilo ništa.“

Direktor Medija centra Infrastrukutra Željeznica Srbije Nenad Stanisavljević izjavio je da će željeznički saobraćaj na prelazu Donje Međurovo biti uspostavljen do 19 časova, a da će se poslije završetka kompletne istrage znati tačan uzrok nesreće.

Stanisavljević je za agenciju Beta kazao da je željeznička komisija obišla mjesto nesreće, da je utvrdila da je "putni prelaz bio propisno obilježen znacima vertikalne drumske signalizacije i da je vidljivost na putnom prelazu bila dobra".

"Infrastrukutra Željeznice Srbije izražava veliko žaljenje zbog nesreće i saučešće porodicama poginulih", rekao je Stanisavljević.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG