Linkovi

SAD: Dan uoči primarnih izbora u New Hampshiru


Mitt Romney je favorit
Mitt Romney je favorit

Predsjedničkim kandidatima Republikanaca je jasno da glasače najviše brine ekonomija. Ono što oni, glasači, moraju procijeniti je koji od kandidata može najuspješnije odgovoriti toj nevolji, tom izazovu.

Amerikanci su uvijek spremnni glasati za promjene i na tu spremnost predsjednički kandidati Republikanske stranke računaju i ove godine. Ekonomski trendovi i stanje u oblasti zapošljavanja su pitanja koja ističu kao ključnu potrebu promjena u odnosu na ono što je do sada ostvareno politikom predsjednika Baracka Obame.

I za birače u saveznoj državi New Hampshire, gdje će sutra biti održani primarni stranački izbori Republikanske stranke, ekonomija je snažan motiv opredjeljivanja.

Betsy St. George je vlasnica kafea u jednom malom gradu u New Hampshireu. Nije se školovala za kuharicu, ali , kako kaže, prolazi tešku životnu školu. Ekonomske teškoće srezale su i zaradu kafea:

„Nisam, u stanju samu sebe platiti već nekoliko godina. Radim 80 sati tjedno, svaki dan u sedmici... Volim svoj posao, dobar je....“

Sutra će i Betsy St. George glasati za nekog od predsajedničkih kandidata Republikanaca. Oni su u New Hampshireu proveli dosta vremena nastojeći pridobiti potencijalne glasače.

Jedan od onih koji nije siguran za koga će glasati je i Dave St. George, električar ostao bez posla:

„Želim promjene na bolje. Želim posao, želim da Amerika bude dobro vođena.“

U Manchesteru, najvećem gradu New Hampshira, firmi AutoDesk dobro ide. Smještena u jednoj staroj fabrici tekstila, svojim kompjuterskim programima sva je okrenuta budućnosti. Projekti na kojima zaposleni u toj firmi rade projekti su 21. stoljeća. Najbrojniji su oni iz javnog sektora na čijoj bi realizaciji mogu biti zapoleni mnogi radnici.

Terry Bennett, jedan od predstavnika AutoDeska, kaže:

„Problemi sa kojima se mi u New Hampshiru susrećemo, bilo da se radi o vodovodu, kanalizaciji, putevima su problemi prisutni svuda.“

Jim Lynch, potpredsjednik AutoDeska, dodaje:

„Vratiti Ameriku poslu i radu je prvo i najbitnije.“

SAD: Dan uoči primarnih izbora u New Hampshiru
SAD: Dan uoči primarnih izbora u New Hampshiru

To obećavaju i predsjednički kandidati:

„Oživjeti poslovanje, povećati zaposlenost, imati vođstvo....“ - ponavlja Newt Gingrich

Izuzetno visoku nezaposlenost miliona Amerikanaca smanjiti....“ - poručuje Mitt Romney.

„Srednja klasa slabi, nezapolenih je mnogo....“ – konstuje Ron Paul.

Njima, predsjedničkim kandidatima Republikanaca je jasno da glasače najviše brine ekonomija. Ono što oni, glasači, moraju procijeniti je koji od kandidata može najuspješnije odgovoriti toj nevolji, tom izazovu.

XS
SM
MD
LG