Linkovi

Nezavisna komisija FDA protiv treće doze vakcine za širu populaciju


Tehničar pregleda ampule Pfizer-BioNTech vakcine
Tehničar pregleda ampule Pfizer-BioNTech vakcine

Uticajni savjetodavni odbor američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) odbacio je plan da se dodatna, treća doza Pfizeorive vakcine protiv Covida ponudi većini Amerikanaca, čime je zadat udarac Bidenovoj administraciji, koja pokušava da pojača zaštitu građana od veoma zaraznog delta soja virusa.

Odbor je, međutim, glasao da preporuči treću dozu vakcine protiv Covida Amerikancima starijim od 65 godina, i onima kojima prijeti veći rizik od ozbiljnih posljedica bolesti.

Panel nezavisnih eksperata koje je okupila Uprava za hranu i lijekove glasao je sa 16 glasova za i 12 protiv treće doze za širu populaciju, a članovi su izrazili nezadovoljstvo što Pfizer nije pružio dovoljno podataka o bezbjednosti dodatnih doza. Mnogi su doveli u pitanje da li je svrsishodno dodatno vakcinisanje skoro svih dijelova stanovništva, umjesto davanja dodatne vakcine određenim grupama.

Debata je trajala nekoliko sati.

“Ne mislim da će dodatna doza značajno doprinijeti kontrolisanju pandemije”, izjavio je doktor Cody Meissner​ sa univerziteta Tufts. “Mislim da je važno da glavna poruka koju šaljemo bude da svi treba da dobiju dvije doze.”

Doktorica Amanda Cohn​ iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti je rekla: “U ovom trenutku je jasno da su nevakcinisani ti koji šire bolest po SAD.”

Članovi komisije su se takođe žalili da podaci koje su pružili izraelski istraživači o trećoj dozi možda nisu odgovarajući da se predvidi stanje u SAD.

Naučnici unutar i van američke vlade su proteklih dana podijeljeni u pogledu potrebe za dodatnim dozama i oko pitanja ko treba da ih dobije, dok se Svjetska zdravstvena organizacija snažno protivi tome da bogate nacije daju treću dozu svojim stanovnicima, dok siromašne zemlje nemaju dovoljno vakcina za prvu dozu.

Dok istraživanja pokazuju da nivo imuniteteta kod vakcinisanih vremenom opada, što treća doza može da spriječi, Pfizerova vakcina i dalje pruža visoku zaštitu od teške bolesti i smrti, čak i za vrijeme širenja veoma zarazne delta varijante.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG