Linkovi

Bez posla, bez doma, ali ne i bez nade


Bez posla, bez doma i - natrag: prica Robbyne Sudduth
Bez posla, bez doma i - natrag: prica Robbyne Sudduth
Prema zadnjem mjesečnom izvještaju, stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama i dalje iznosi 8,2 posto. Tokom proteklog mjeseca gospodarstvo je kreiralo 80 hiljada radnih mjesta, ali nezaposlenih je još uvijek blizu 13 milijuna. Iza svake brojke neka je potresna priča, poput ove Robbyne Sudduth, iz Rockville Centrea, u saveznoj državi New York.

Robbyne Sudduth je postala statistika – nezaposlena, beskućnica. Otpuštena iz kompanije Xerox, 2007. godine, otisla je iz savezne države Michigan i došla u New York, u potrazi za poslom.

“Slala sam molbe na sve strane, javljala se na oglase, činila sve... ali ništa. Moja je ušteđevina brzo kopnila... to je trajalo tako dugo da sam došla do granice s kreditnim karticama.”

Nakon 40 dana u hotelu, Robbyne je ostala potpuno bez novca i premjestila se u svoj auto, živjela u njemu, na parkingu, četrnaest dana.

“Da budem iskrena... jedan dio mene bio je uvjeren da se nikad neću izvući, jednostavno nisam znala kako bih se mogla izvući.”

Robbyne je ubrzo morala u sklonište za beskućnike gdje je prostor dijelila sa 12 drugih osoba – neki od njih prijetili su samoubojstvom, neki drugi zlostavljali vlastitu djecu.

“Svaki je trenutak bio totalno iscrpljujući. Toliko sam bila izmorena i zastrašena situacijom da sam u sebi stalno pjevušila. Uspijevala nekako ostati fokusirana i na koncu sam se odande izvukla”.

Trebale su proći još dvije godine i za to vrijeme živjeti u pet različitih skloništa i provesti sate i sate u pretraživanju iz javnih knjižnica dok nije našla posao, a onda i stan.

“Imati opet svoj krevet... bila sam tako zahvalna. Što slijedi? Ne znam što me jos čeka...ali znam da ostajem u nadi i uvjerena u svoje sposobnosti.”

Zaposlena sada kao menadžer u računovodstvu kompanije Hewlett-Packard, Robbyne Sudduth ima savjet za nezaposlene.

“Reorganizirajte se... štogod možete naučiti, učite, svakog dana, usvajajte nove vještine, gdje god i kako god znate i možete. Ne dajte se obeshrabriti, uvijek se predstavljajte u najboljem svjetlu. Morate imati vjere u sebe, u prvom redu. Nikad ne dizati ruke od sebe, nikad ne odustajati.”

Robbyne Sudduth je o svojim nevoljama u traženju posla napisala knjigu – “The Journey”, Putovanje. Ona je svoj problem nezaposlenosti riješila, ali nezaposleni ostaju još milijuni Amerikanaca.
XS
SM
MD
LG