Linkovi

Nezaposlenost u SAD nastavlja da se povećava, više od 15 miliona prijava u poslednje tri nedjelje


Čovjek razgovara sa službenicom pošto je dobio formular za nezaposlene na Floridi (Foto: Reuters/Marco Bello)
Čovjek razgovara sa službenicom pošto je dobio formular za nezaposlene na Floridi (Foto: Reuters/Marco Bello)

Broj Amerikanaca koji se prijavljuju za nadoknadu nezaposlenima prevazišao je 15 miliona u posljednje tri nedjelje, pošto je drugu nedjelju zaredom prijave popunilo više od 6 miliona ljudi.

Sekretarijat za rad saopštio je da je broj onih koji se po prvi put prijavljuju za nadoknadu u nedjelji zaključno sa 4. aprilom bio 6,6 miliona, neznatno manje od 6,87 miliona, koliko je bilo u prethodnoj nedjelji, poslije najnovije revizije podataka.

Ekonomisti predviđaju da bi u SAD moglo da bude izgubljeno i do 20 miliona radnih mjesta u aprilu.

Vlada je prošlog petka saopštila da je u martu izgubljeno 701 hiljada radnih mjesta, što je najveći mjesečni gubitak od Velike recesije, od 2007. do 2009. godine.

Istovrem,no, u martu je okončan najduži postojani napredak u zapošljavanju u američkoj istoriji, koji je započeo još krajem 2010.

"Tržište rada ušlo je u traumatični period", smatra Gregory Daco, glavni ekonomsita firme "Oxford Economics" u New Yorku.

Njegova kompanija predviđa da će stopa nezaposlenosti u aprilu biti 14 odsto.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG