Linkovi

Nezaposlenost u Americi mogla bi da dostigne 25 odsto


Skot Evans ispred svoje zatvorene radnje u Solt Lejk Sitiju, Juti
Skot Evans ispred svoje zatvorene radnje u Solt Lejk Sitiju, Juti

Stopa nezaposlenosti u Americi zbog pandemije sada je 14,7 odsto, ali u administraciji smatraju da bi mogla da dostigne i 25 odsto prije nego što ekonomija počne da se oporavlja.

Sekretar za finansije SAD Stiven Mnučin rekao je za Fox news da je vjerovatnije da situacija krene na gore, nego na bolje u drugoj polovini ove godine i 2021.

Mnučin očekuje da bi stopa nezaposlenosti mogla da poraste i do 25 odsto, dok ekonomski savjetnik Bijele kuće Kevin Haset ocjenjuje da će nezaposlenost biti veća od 20 odsto.

Najveći gubitak poslova usljed pandemije zabilježen je u ugostiteljstvu i avioindustriji. U Bijeloj kući očekuju da se do kraja maja za pomoć za nezaposlene prijavi još 3 miliona ljudi.

"Imaćemo veoma lošu drugu polovinu godine. Ali, mislim da poslije toga moramo da se vratimo u normalu. Za mene je čaša polu puna", kazao je Stiven Mnučin.

Predsjednik SAD Donald Trump, koji želi reizbor u novembru 2020, želi da se poslovanje pokrene što je prije moguće.

Ali, stručnjaci u zdravstvu upozoravaju da bi prerano otvaranje ekonomije moglo da uzrokuje porast broja oboljelih od koronavirusa. Do sada je u Americi umrlo skoro 80 hiljada ljudi, najviše na svijetu.

Sekretar za finansije ipak kaže da, ako se poslovi budu pažljivo ponovo pokretali i ako cijeli proces bude pod nadzorom, da rizik ne postoji.

Američka vlada već je odobrila više od 3 hiljade milijardi dolara pomoći ekonomiji, koja podrazumijeva pomoć za nezaposlene i one koji su obustavili poslovanje.

Demokrate u Kongresu žele da ta pomoć bude još veća, ali Bijela kuća još nije sigurna.

"Mnogo tog novca još nije praktično ušlo u ekonomske tokove. Treba da budemo oprezni prije nego što krenemo u to, ali smo voljni da uradimo šta god je potrebno kako bismo pomogli Amerikancima", rekao je sekretar za finansije Mnučin.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG