Linkovi

Američki Sekretarijat za rad: 840.000 prijava za pomoć nezaposlenima


A woman looks to get information about job application in front of IDES (Illinois Department of Employment Security) WorkNet center in Arlington Heights, Ill., Thursday, April 9, 2020.
A woman looks to get information about job application in front of IDES (Illinois Department of Employment Security) WorkNet center in Arlington Heights, Ill., Thursday, April 9, 2020.

Broj američkih građana koji su se prethodne nedjelje prijavili za novčanu pomoć nezaposlenima, prema podacima Sekretarijata za rad, iznosio je 840.000.

Uprkos manjem broju prijava u odnosu na prethodne sedmice – agencija AP ukazuje da se trend povećane nezaposlednosti nastavio i u sedmom mjesecu krize izazvane pandemijom Kovida 19.

Izvještaj Sekretarijata za rad ukazuje da je ukupan broj građana u Sjedinjenim Državama koji primaju naknade za nezaposlene smanjen za jedan milion - na 11 miliona.

To ukazuje, pojašnjava AP, da je dio nezaposlenih uspio da se vrati na svoja ranija radna mjesta. Međutim, pokazatelj je i da je dio građana iscrpio redovne državne isplate u trajanju od 26 nedjelja i prešao na dodatne programe u trajanju od tri mjeseca.

Istovremeno, američke vlasti su saopštile da se 464.000 građana protekle sedmice prijavilo za poseban novootvoreni program koji samozaposlenima, honorarcima i sezonskim radnicima obezbjeđuje pomoć.

Američka ekonomija nadoknadila je više od polovine od ukupno 22 miliona izgubljenih radnih mjesta tokom pandemije koronavirusa. Međutim, broj zaposlenih građana u odnosu na februar manji je za 10,7 miliona ljudi – što prevazilazi brojke koje su obilježile globalnu ekononsku krizu u periodu 2008-2009.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da bi se, bez dodatne ekonomske pomoći, čitave porodice širom SAD-a narednih mjeseci mogle boriti da plate račune, plate kirije, nabave hranu i izbjegnu prinudna iseljenja.

Prema istraživanju Biroa za popis stanovništva objavljenom u srijedu, trećina građana ima poteškoće da plati uobičajene troškove: stanarinu, hranu, rate kredita za kupljene automobile i račune.

XS
SM
MD
LG