Linkovi

Uhapšen Pakistanac osumnjičen za pokušaj napada u New Yorku


30-godišnji Pakistanac uhapšen u avionu za Dubai

Americki ministar pravosudja Eric Holder kže da je naturalizovani američki državljanin pakistanskog porijekla priznao svoju ulogu u neuspješnom pokušaju detonacije automobila bombe na Times Sqare-u u New Yorku.

Pakistanac po imenu Faisal Shahzad je uhapšen sinoć u avionu koji je trebao krenuti za Dubai, na aerodromu JFK, pod sumnjom da je odgovoran za podmetanje automobila napunjenog eksplozivom na njujorški Times Square u subotu uvečer.
Tokom današnjeg obraćanja reporterimima, Holder je pokušaj napada nazvao terorističkim planom čiji je cilj bio ubijanje Amerikanaca. Iz FBI-ja kažu da osumnjičeni tvrdi da je sve izveo sam, dok istražitelji kažu da istražuju sve mogućnosti djelovanja, uključujući i medjunarodne veze.

Shahzad je državljanin Sjedinjenih Država, rođen u Pakistanu. Uhapšen je nakon danonoćne istrage od subote uveče, koju su federalne vlasti provodile kako bi otkrile osobu odgovornu za pokušaj napada, koji bi, kako je saopćio FBI, bio smrtonosan da nije na vrijeme spriječen.

Istražitelji FBI-ja vjeruju da je Shahzad, koji živi u savenoj državi Connecticut, osoba koja je nedavno za gotovinu kupila na Times Square-u ostavljeni automobil preko prodajnog web site-a Craig List. Američki ministar pravosuđa Eric Holder će, kako se očekuje, već u toku današnjeg dana objaviti punu optuđnicu protiv Shahzada, za kojeg se vjeruje , također, da je bio povezan, pripremajući napad, s drugim osobama za kojima se potraga nastavlja.

Federalne vlasti su već blokirale kuću u kojoj je Shahzad stanovao u Connecticut-u, i vrši se izuzimanje njegovih stvari, za koje se smatra da mogu pomoći u istrazi.


U medjuvremenu su pakistanski zvaničnici javili da su uhapsili barem jednu osobu u vezi s napadom u New Yorku, ali se za sada ne objavljuje identitet uhapšenog, osim da je bio prijatelj s uhapšenim Shahzadom. Ranije je pakistanska vlada saopćila da će pružiti punu suradnju Sjedinjenim državama u istrazi. Ministar unutrašnjih poslova Pakistana Rahman Malik je danas rekao da je Pakistan voljan sa Amerikancima raditi na slučaju, ali je dodao da vlada u Islamabadu još uvijek od Washingtona nije dobila formalni zahtjev za suradnjom. Ministarstvo vanjskih poslova pakistana kaže da čeka dodatne informacije o osumnjičeniku, Faisal Shahzadu, za kojeg je utvrdjeno da je nedavno proveo 5 mjeseci u Peshawaru, pakistanskom gradu koje je stjecište Talibana i al Qaide

XS
SM
MD
LG