Linkovi

Newt Gingrich: Revolucionar sa luksuznim životnim stilom


Newt Gingrich ima sve manje novca za svoju kampanju
Newt Gingrich ima sve manje novca za svoju kampanju

On je već decenijama jedan od najpoznatijih republikanskih političara i sada, u svojoj 68.oj godini, želi postati i predsjednik.

Glasači u Sjedinjenim državama će 3. januara u saveznoj državi Iowi započeti proces biranja sljedećeg predsjednika. Tamo će se republikanci okupiti u grupama i glasati za kandidata koji se natječe za nominaciju njihove stranke. Jedan od vodećih kandidata je Newt Gingrich.

Newt Gingrich je već decenijama jedan od najpoznatijih republikanskih političara i sada, u svojoj 68.oj godini, želi postati i predsjednik. On kaže da, među republikancima, on ima najbolju šansu da pobijedi trenutnog predsjednika.

Barack Obama neće uspjeti u pokušajima da odbrani svoju politiku koja je neuspješna i ideologiju koja je radikalna, kaže Newt Gingrich.

Newt Gingrich: Revolucionar sa luksuznim životnim stilom
Newt Gingrich: Revolucionar sa luksuznim životnim stilom

On se uzdigao na državnoj političkoj sceni kada je republikance doveo do uspjeha na kongresnim izborima 1994, čime je okončano 40 godina većinske vladavine demokrata. On je nagrađen izborom za predsjedatelja Zastupničkog doma. Gingrich sam sebe naziva revolucionarom i poznat je po velikim idejama za rješavanje američkih problema. John Fortier je politički naučnik.

Energija i revolucionarni karakter su njegove jake strane, ali postoji sumnja u pogledu toga da li bi bio stabilan kandidat koji će izdržati dugu kampanju upravo zbog tih istih osobina, kaže gospodin Fortier.

Na početku svoje kampanje, Gingrich je morao odgovarati na pitanja o svom luksuznom životnom stilu, uključujući i ona koja su se odnosila na milione dolara potrošene na putovanja privatnim avionom. Tu je zatim i kuća vrijedna milion dolara kod Washingtona, i skup nakit za njegovu suprugu kupljen u prodavnici Tiffanys. Luksuzno krstarenje oko grčkih otoka tokom kampanje je navelo najveći broj njegovog višeg osoblja da podnese ostavku, i kampanja se tako našla u dugovima. Allan Lichtman, profesor na univerzitetu American, kaže

Newt Gingrich je jako dobar u improvizaciji, ali je jako loš politički organizator i on nema novca za kampanju, kaže profesor Lichtman.

Newt Gingrich: Revolucionar sa luksuznim životnim stilom
Newt Gingrich: Revolucionar sa luksuznim životnim stilom

Gingrich se također suočava i s brojnim pitanjima vezanim za svoj privatni život. Bio je oženjen tri puta i priznao je da je imao i vanbračne veze.

Otvoreno sam rekao da sam nekada pravio greške. Morao sam se za oprost obratiti Bogu. Morao sam tražiti pomirenje, rekao je Newt Gingrich.

Početkom decembra, Gingrich je uveliko vodio u istraživanjima javnog mijenja, ali je ta prednost nedavno opala nakon žestoke kampanje negativnih reklama koje su u opticaj pustili njegovi oponenti. I pored toga, Gingrich je obećao da će imati pozitivan stav.

Ovo su izazovna i važna vremena za Ameriku. Mi želimo i zaslužujemo rješenja. Drugi se možda više fokusiraju na napade nego na to da zemlja učini korak naprijed.

Republikanski glasači su na samom početku kampanje stalno mijenjali mišljenje. Dok se Gingrich kreće ka prvom glasanju u Iowi, dvije trećine vjerovatnih glasača, prema istraživanju CBSa, kaže da je još uvijek voljno promijeniti mišljenje.

XS
SM
MD
LG