Linkovi

New York zabranjuje TikTok na službenim telefonima


Ilustracija: REUTERS/Dado Ruvić
Ilustracija: REUTERS/Dado Ruvić

New York je naredio svim zaposlenima u gradskim službama koji imaju službeni telefon da sa njega obrišu TikTok aplikaciju, čime se pridružio federalnoj vladi i više od polovini saveznih država u zabrani ove aplikacije u kineskom vlasništvu na vladinim uređajima.

"I dok su društvene mreže odlične za povezivanje Njujorčana među sobom i sa gradom, moramo da budemo sigurni da koristimo ove platforme na bezbjedan način", rekao je portparol gradonačelnika Erica Adamsa.

On je dodao da su najviši bezbjednosni zvaničnici New Yorka ocijenili da je TikTok prijetnja za gradske tehničke mreže i naredili da se aplikacija ukloni sa službenih telefona u roku od 30 dana.

Federalna vlada je naredila uklanjanje aplikacije sa službenih telefona ranije tokom godine zbog bojazni da bi firma u čijem je vlasništvu TikTok mogla da daje podatke kineskoj vladi.

Više od pola američkih saveznih država je uvelo slične zabrane. Savezna država New York je zabranila upotrebu TikToka na vladinim telefonima još 2020, samo sa nekim izuzecima za promotivne potrebe.

Zvaničnici TikToka naveli su da su strahovi oko bezbjednosnih rizika neosnovani. Agencija AP zatražila je komentar na najnoviju zabranu u New York, ali portparol TikToka nije još odgovorio.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG