Linkovi

New York: Vakcinacija ili nedjeljno testiranje za zaposlene u javnom sektoru


Medicinski radnik priprema vakcinu protiv Covida-19 u New Yorku.
Medicinski radnik priprema vakcinu protiv Covida-19 u New Yorku.

Grad New York tražiće od svih zaposlenih u javnom sektoru, uključujući nastavnike i policajce da se vakcinišu protiv koronavirusa do sredine septembra.

U protivnom biće potrebno da se testiraju na Covid-19 na nedjeljnom nivou, najavio je gradonačelnik Bill de Blasio.

Procjenjuje se da bi to moglo obuhvatiti oko 340.000 zaposlenih u javnoj administraciji New Yorka.

Uprkos tome što vakcinacija nije obavezna i nijedan zaposleni neće biti primoran da se vakciniše, zvaničnici vjeruju da će nelagodnost zbog nedjeljnih testiranja uposlene u javnom sektoru navesti da se vakcinišu.

"Svrha je oporavak. To nam je potrebno da bismo povratili grad, da građani budu sigurni, rekao je de Blasio.

Rok za vakcinaciju je 13. septembar, kada u gradu New Yorku počinju da rade škole. Istovremeno, gradonačelnik de Blasio poručio je da očekuje da će učenici u klupama provoditi čitav školski dan.

Grad se na povlačenje takvog poteza odlučio usljed porasta broja slučajeva koronavirusa podstaknutih zaraznom delta varijantom. Od kraja juna, dnevni prosek novooboljelih povećan je za više od 300 posto.

Protekle sedmice grad New York najavio je da će uvesti vakcinaciju ili nedjeljno testiranje za zaposlene u bolničkom sistemu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG