Linkovi

New York uvodi obaveznu vakcinaciju u privatnom sektoru


FILE - People wait to receive a COVID-19 vaccine booster shot at a mobile vaccination site near Central Park in New York City, Dec. 2, 2021.
FILE - People wait to receive a COVID-19 vaccine booster shot at a mobile vaccination site near Central Park in New York City, Dec. 2, 2021.

Svi privatni poslodavci u New Yorku moraće da zahtijevaju od svojih radnika da se vakcinišu protiv COVID19, saopštio je u ponedeljak gradonačelnik Bil de Blazio.

De Blazio se odlučio na taj potez u trenutku kada broj zaraženih kovidom u Sjedinjenim Državama ponovo raste, a širi se i zabrinjavajući omikron soj.

"U Njujorku smo se odlučili na preventivni udar da bi zaista uradili nešto smjelo i zaustavili dalje širenje kovida i opasnost od toga po sve nas", poručio je gradonačelnik najvećeg američkog grada,

De Blazio, demokrata koji položaj gradonačelnika Njujorka napušta za nekoliko sedmica, rekao je da će odluka o obaveznoj vakcinaciji stupiti na snagu 27. decembra.

De Blazio je u intervjuu za kablovsku mrežu MSNBC rekao da je cilj odluke o obaveznoj vakcinaciji da se suzbije rast zaraženih za vrijeme zimskih mjeseci kada se porodice okupljaju za vrijeme praznika, a građani provode više vremena u zatvorenom prostoru gdje se virus brže širi.

Pravila o vakcinaciji različita su širom američkih država i gradova. Pojedine države se opiru obaveznoj imunizaciji, dok neke zahtijevaju da zaposleni u vladi ili u određenim sektorima, kao što je zdravstvena zaštita, prime vakcinu.

Međutim, većina zvaničnika do sada nije zahtijevala obaveznu vakcinaciju u privatnom sektoru.

Predsjednik Joe Biden je to pokušao da uvede na nacionalnom nivou i naložio obaveznu vakcinaciju u kompanijama sa 100 ili više radnika, ali su federalni sudovi privremeno blokirali sprovođenje te odluke uoči roka 4. januara.

De Blazio je rekao da očekuje da njegov potez neće biti osporen pred sudom. Njegov portparol naveo je da će se odnositi na oko 184.000 preduzeća u gradu sa 8,8 miliona stanovnika.

Imunizacija protiv kovida u Njujorku već je obavezna za zaposlene u bolnicama i staračkim domovima, kao i u gradskim službama, uključujući nastavnike, policajce i vatrogasce. Prošle nedjelje je uvedena i obavezna vakcinacija u privatnim i vjerskim školama.

Gradonačelnik je objavio i da će svi stariji od 12 godina, koji žele da idu u restoran, teretanu, bioskop ili pozorište morati da pokažu dokaz da su primili dvije doze vakcine. Do sada je bila dovoljna jedna doza. Dokaz o primljenoj jednoj dozi biće potreban za djecu od 5 do 11 godina.

De Blazia će na položaju gradonačelnika zamijeniti demokrata Erik Adams koji će, kako je saopštio njegov portparol, "razmotriti današnju odluku o obaveznoj vakcinaciji i sve druge strategije za borbu protiv kovida i donijeti odluke zasnovane na nauci, efikasnosti i savjetu zdravstvenih profesionalaca".

Omikron manje opasan od delte?

Američki zdravstveni zvaničnici su u nedelju rekla da je omikron varijanta koronavirusa, iako se brzo širi u zemlji, prema ranim nagovještajima manje opasna od delte, koja i dalje podstiče rast broja hospitalizacija.

Glavni zdravstveni savjetnik predsjednika Bidena i vodeći američki epidemiolog, doktor Entoni Fauči, rekao je za kablovsku mrežu CNN da je naučnicima potrebno više informacija prije nego što donesu zaključke o o tome koliko je omikron opasan.

"Za sada, ne izgleda kao da postoji veliki stepen opasnosti. Međutim, moramo da budemo oprezni prije nego što utvrdimo da je manje opasan ili ne izaziva teške oblike bolesti, u poređenju sa deltom", naglasio je Fauči.

Dodao je i da Bidenova administracija razamtra ukidanje putnih ograničenja za strance koji ulaze u SAD iz nekoliko afričkih zemalja, uvedenih zbog širenja omikrona.

Omikron je do nedelje registrovan u trećini američkih država. Međutim, delta je i dalje dominantna varijanta i čini više od 99 odsto slučajeva.

Američki zvaničnici pozivaju građane da se vakcinišu ili prime boostere, te poštuju mjere kao što je nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Kovid 19 je odnio više od 780.000 života u Americi, a dnevno umire oko 860 ljudi. Svakog dana ima i više od 6.600 hospitalizacija, dok je novozaraženih dnevno najmanje 86.000.

XS
SM
MD
LG