Linkovi

Najnovije

New York ukida obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru

Trend popuštanja epidemioloških mjera biće primijenjen i u školama gdje đaci više neće biti u obavezi da nose maske. (Foto: Reuters/Kaylee Greenlee Beal)
Trend popuštanja epidemioloških mjera biće primijenjen i u školama gdje đaci više neće biti u obavezi da nose maske. (Foto: Reuters/Kaylee Greenlee Beal)

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul najavila je u srijedu da će u toj američkoj državi biti ukinuto obavezno nošenje maski u većini javnih zatvorenih prostora, ali da će uredba o maskama za sada ostati na snazi u školama.

Uredba o obaveznom nošenju maski u prostorima kao što su prodavnice i kancelarije, bilo je na snazi od 10. decembra kada je ogroman broj stanovnika New Yorka bio zaražen omicron varijantom koronavirusa. Međutim, trebalo bi da prestane da važi u četvrtak.

Guvernerka je saopštila i da se u većini javnih zatvorenih prostora neće tražiti potvrda o vakcinaciji. Međutim, gradonačelnik New Yorka Eric Adams saopštio je da će u tom gradu za sada i dalje biti potrebno da se pokaže dokaz o imunizaciji u restoranima, teretanama, bioskopima i drugim zatvorenim prostorima.

Hochul je rekla da je stopa zaraze pala na nivo koji omogućava bezbjedno ublažavanje Covid mera.

“Imajući u vidu pad broja slučajeva i hospitalizacija, osjećamo se dovoljno bezbjedno da to ukinemo od sutra. Borba nije gotova. Ne predajemo se. Ovo nije razoružavanje, ali su trendovi veoma pozitivni", naglasila je ona.

Međutim, maske će i dalje biti obavezne na pojedinim mjestima, kao što su zdravstveni objekti, neka skloništa i javni saobraćaj. Privatne kompanije moći će da same utvrđuju pravila o nošenju maski za zaposlene i klijente.

Hochul je rekla da će država New York odlučiti da li i dalje da zahtijeva nošenje maski u školama prve nedjelje marta, po povratku velikog broja učenika poslije planiranog zimskog raspusta krajem februara.

Istovremeno, u školskom sistemu američke države Massachusetts odluka o obaveznom nošenju maski učenika i nastavnog osoblja prestaće da važi 28. februara, izjavio je guverner Charlie Baker.

Tom najavom Massachusetts se pridružio sve većem broju lokalnih američkih zvaničnika koji planiraju ublažavanje mjera za spjrečavanje širenja Covida 19.

Baker, član republikanske stranke, poručio je da je u aktuelnom trenutku na raspolaganju mnogo više sredstava za borbu protiv pandemije – nego što je to bilo na njenom početku.

Malo je vjerovatno da će se djeca ozbiljnije razboljeti od Covida 19”, napomenuo je Baker, podsjetivši da je država Massachusetts druga rangirana po stopi vakcinacije djece u Sjedinjenim Državama.

Zvaničnici nekoliko država koje predvode demokrate - New Jersey , California, Connecticut, Delaware i Oregon - objavili su da će ukinuti obavezno nošenje maski u školama i drugim javnim ustanovama tokom narednih nedjelja.

Kao razloge za to nadležni su navodili smirivanje talasa infekcija i hospitalizacija od omicorn soja Covida 19 koji je u Sjedinjenim Državam počeo da se širi tokom praznične sezone krajem 2021.

Međutim, direktorica američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Walensky​ izjavila je u utorak da još nije trenutak za ukidanje obaveze nošenja maski u školama ina drugim javnim mjestima - imajući u vidu da je broj slučajeva oboljelih od Covida širom zemlje i dalje znatan.

See all News Updates of the Day

Harris počela kampanju za predsjednicu: Put do Bijele kuće vodi kroz Wisconsin

Kamala Haris na skupu u Vilmingtonu u Delaveru 22. jula 2024.
Kamala Haris na skupu u Vilmingtonu u Delaveru 22. jula 2024.

Potpredsjednica SAD Kamala Harris u utorak je počela kampanju za izbore, prvi put u ulozi vjerovatne predsjedničke kandidatkinje, pošto je osigurala dovoljno glasova delegata za nominaciju Demokratske stranke.

Ona će formalno biti nominovana na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Chicagu u augustu.

Harris je na mitingu u Wisconsinu, jednoj od ključnih država za ishod izbora u novembru, poručila da "put do Bijele kuće vozi kroz Wisconsin" i obećala da će ujediniti demokrate.

“Obećavam vam da ću narednih nedjelja nastaviti da ujedinjujem stranku da bi smo bili spremni da pobijedimo u novembru", poručila je Harris, prenosi AP.

U utorak su kandidaturu Harris podržali i lideri demokratske većine u Senatu Chuck Schumer i manjine u Predstavničkom domu Hakeem Jeffries.

"Sada kada je proces sproveden, ovdje smo danas da podržimo potpredsjednicu Kamalu Harris", rekao je Schumer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Jeffriesom.

Dodao je da je "nesebična odluka" predsjednika Bidena da se povuče iz trke "dala Demokratskoj stranci šansu da se ujedini u podršci novom kandidatu".

Prema podacima AP-a objavljenim kasno u ponedeljak, više od 2.200 delegata podržalo je Harris, čime je lako prevaziđena većina od 1.976 koja će joj biti potrebna na konvenciji da bi dobila nominaciju. Broj je zasnovan na javnim saopštenjima stranke u državama i intervjuima sa pojedinim delegatima, navodi AP.

"Radujem se što ću uskoro zvanično prihvatiti nominaciju", rekla je Harris kasno u ponedjeljak.

Čak i pijre nego što je predsjednik Joe Biden najavio povlačenje iz trke, demokratski lideri su planirali da održe virtuelno glasanje uoči konvencije, koja se odigrava od 19. do 22. augusta.

S obzirom na to da će se zvaničnici sastati u srijedu kako bi finalizirali proces, predsjednik Demokratskog nacionalnog komiteta Jaime Harrison rekao je novinarima u ponedjeljak da će stranka izabrati svog kandidata do 7. augusta.

Harris je prikupila više od 80 miliona dolara za svoju kampanju u nekoliko sati pošto se Biden povukao u nedjelju iz takmičenja protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 2024. i podržao njenu kandidaturu.

Od nedelje ujutru do ponedeljka uveče, kampanja Kamale Haris dobila je više od 100 miliona dolara u donacijama, objavio je u utorak magazin Hill, koji nije imenovao svoje izvore. Više od 1,1 miliona pojedinačnih donatora je dalo svoj doprinos kampanji, navodi se u izveštaju.

Brojni demokratski zvaničnici podržali su kandidaturu 59-godišnje Harris, a nijedan ključni potencijalni izazivač nije najavio da će se boriti protiv nje za nominaciju. Bivša predsjedavajuča Predstavničkog doma Nancy Pelosi, koja je još uvijek uticajna figura u demokratskim krugovima, podržala je njenu predsjedničku nominaciju, a očekuje se da će to pratiti i drugi partijski lideri na Kongresu.

"Danas sa ogromnim ponosom i neograničenim optimizmom za budućnost naše zemlje podržavam potpredsjednicu Kamalu Harris za predsjednika Sjedinjenih Država", rekla je Pelosi u saopštenju u ponedjeljak.

Harris je bila senatorica iz Kalifornije prije nego što ju je Biden izabrao za svoju potpredsjedničku kandidatkinju 2020. Kandidovala se za novi četverogodišnji mandat kao Bidenova zamjenica prije nego što je on u nedjelju popustio pred sve većim brojem poziva demokrata da izađe iz trke nakon lošeg nastupa u debati protiv Trumpa krajem juna.

Trumpov izborni štab je u reklamnoj kampanji iznio tvrdnju da je Haris bila svjesna da su fizičke i mentalne sposobnosti 81-godišnjeg Bidena u opadanju. "Kamala je učestvovala u tome", navodi se u propagandnom spotu. "Ona je prikrila Joeov očigledan mentalni pad. Kamala je znala da Joe ne može da uradi posao. Dakle, ona je to uradila". Prema tome, dodaje se u spotu - "Kamala je odgovorna za taj propust."

Harris je tokom predizbornog skupa u ponedjeljak rekla da će ponosno iznijeti svoj učinak u odnosu na rekord 78-godišnjeg Trampa.

"Donald Trump želi da vrati našu zemlju unazad u vrijeme pre nego što su mnogi naši sugrađani imali pune slobode i prava. Ali mi vjerujemo u svjetliju budućnost koja otvara prostor za sve Amerikance", rekla je Harris.

Trump je prihvatio nominaciju Republikanske stranke na konvenciji prošle nedelje.

Steve Herman je učestvovao u pisanju ovog izvještaja. Korišćene su neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.

Biden planira da se obrati naciji u srijedu navečer

Joe Biden
Joe Biden

Predsjednik Joe Biden obratit će se naciji iz Ovalnog ureda u srijedu navečer o svojoj odluci da odustane od kandidature za reizbor 2024. godine.

Biden je na društvenoj platformi X objavio da će govoriti „o tome šta je pred nama” i kako će „završiti posao za američki narod”.

Predsjednik bi se trebao vratiti u Bijelu kuću u utorak nakon izolacije u svojoj kući Rehoboth Beach, Delaware, nakon što mu je prošle sedmice dijagnosticiran COVID-19.

Sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre odbacuje sugestije republikanaca da povlačenje predsjednika Joea Bidena iz predsjedničke utrke sugerira da on više nije u stanju završiti svoj mandat u Bijeloj kući.

„Mislim da je to smiješno. Ozbiljno”, rekla je Jean-Pierre u utorak u emisiji The View na ABC-u. „Predsjednik je odlučio da se ne kandiduje za reizbor. To je to. To je sve na šta se odlučio. Želi da nastavi da radi posao.”

Biden o direktorici Tajne službe

Biden kaže i da je zahvalan direktorici Tajne službe Kim Cheatle na decenijskom radu u javnoj službi i kaže da će uskoro imenovati novog lidera agencije.

U izjavi ubrzo nakon što je Cheatle objavila ostavku zbog pokušaja atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Biden je rekao da je Cheatle "nesebično posvećena i riskirala je svoj život da zaštiti našu naciju" i rekao da joj želi "sve najbolje".

„Nezavisna revizija kako bi se došlo do onoga što se dogodilo 13. jula se nastavlja”, rekao je Bajden. „Svi znamo da se ono što se dogodilo tog dana više nikada neće ponoviti.”

Tužilačka karijera Kamale Harris, potpredsjednice SAD-a

Kamala Harris
Kamala Harris

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, koju je Joe Biden podržao da ga zamijeni na demokratskoj predsjedničkoj listi, započela je svoju političku karijeru kao tužiteljica u Kaliforniji i spojila je reforme krivičnog pravosuđa s čvrstim stavom o nekim zločinima.

Tokom više od deset godina kao okružna tužiteljica San Francisca, a zatim i kao državna tužiteljica Kalifornije, Harris je zauzela neke stavove koje je pozdravio lijevi bok stranke, uključujući protivljenje smrtnoj kazni i zalaganje za čvrstu liniju tokom pregovora s velikim bankama oko zloupotreba zaplijene kuće.

Ali ona je progresivne kritičare uznemirila drugim potezima, uključujući politiku krivičnog gonjenja roditelja djece koja su preskočila školu i odbijanje zahtjeva za DNK testiranje od crnca osuđenog na smrt koji kaže da je nepravomoćno osuđen za ubistvo.

Njen mješovita biografija vjerovatno će poslužiti kao hrana republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu da je prikaže mekom prema kriminalu. Harris je svoj pristup okarakterizirala kao „pametan u pogledu zločina” i govorila je o važnosti sprječavanja i kažnjavanja zločina, istovremeno štiteći prava optuženih i suzbijanju ekscesa.

„Moja vizija progresivnog tužioca bila je neko ko je koristio moć kancelarije sa osjećajem pravičnosti, perspektive i iskustva, neko kome je bila jasna potreba da se ozbiljni kriminalci pozivaju na odgovornost i ko je razumio da je najbolji način za stvaranje sigurnih zajednica kako bi spriječio zločin”, napisala je Harris u svojim memoarima iz 2019.

James Singer, glasnogovornik njene kampanje, rekao je da je njena prošlost u suprotnosti sa Trumpovom, koji je u maju osuđen zbog krivičnih optužbi za tajnu novčanu isplatu porno zvijezdi.

„Kamala Haris je svoju karijeru provela boreći se i pobjeđivala velike banke, profitne koledže i kriminalce”, rekao je Singer.

Glasnogovornik Trumpove kampanje nije odgovorio na zahtjeve za komentar. Trump je obećao da će se žaliti na presudu kojom je proglašen krivim.

Protiv smrtne kazne

Harris (59) je 2003. godine postala prva žena izabrana za glavnu tužiteljicu San Francisca nakon što je djelomično vodila kampanju zbog obećanja da neće tražiti smrtnu kaznu.

Njen stav je testiran gotovo odmah, kada je policajac Isaac Espinoza ubijen 2004. Uprkos pritiscima nekoliko kalifornijskih demokrata, uključujući dva američka senatora, da se izvedu smrtna kazna protiv člana bande koji je ubio Espinozu, Harris se čvrsto držala i osigurala doživotnu kaznu bez uslovnog otpusta.

Njegova udovica Renata Espinoza rekla je za CNN 2019. da je Harris nije nazvala prije nego što je na konferenciji za novinare najavila da neće tražiti smrtnu kaznu.

„Upravo je uzela pravdu od nas, od Isaaca”, rekla je Renata Espinoza.

Kao okružna tužiteljica, Harris je dobila pohvale od naprednjaka za implementaciju programa za pomoć mladim ljudima koji su uhapšeni zbog nenasilnih krivičnih djela da dobiju obuku za posao, liječenje od ovisnosti i smještaj. Kao državni tužilac, pokrenula je obuku o pristrasnosti za državne policajce.

Ali privukla je kritike s ljevice zbog plana za obeshrabrivanje izostanaka tako što će procesuirati roditelje kronično odsutne djece - iako niko nije otišao u zatvor dok je ona bila okružni tužilac, a Harris je 2010. godine rekla da je izostanak iz osnovne škole pao za 33% u odnosu na prethodna dva godine.

„Fer dogovor”

Nakon što je izabrana za državnog tužioca 2010. godine, Harrisin ured se usprotivio DNK testiranju koje su zatražili advokati Kevina Coopera, čovjeka koji je osuđen na smrt zbog četverostrukog ubistva 1985. godine za koje kaže da ga nije počinio. Kao senatorica 2018, Harris je promijenila kurs i pozvala Kaliforniju da dozvoli takvo testiranje.

Nezavisni izvještaj iz 2023. godine pronašao je „opsežne i uvjerljive” dokaze o Cooperovoj krivici.

Jedno od njenih prepoznatljivih dostignuća kao državnog tužioca bilo je dobijanje presude od 1,1 milijardu dolara protiv profitnih Corinthian Collegea zbog obmanjivanja studenata.

Ona je također osigurala nagodbu od 18 milijardi dolara 2012. od banaka zbog zloupotrebe imovine. Kalifornija je u početku bila u redu da dobije oko 4 milijarde dolara kao dio parnice sa više država, ali Harris je rekla da je to premalo i zaprijetila da će odustati od pregovora.

„Ovaj ishod je rezultat insistiranja da Kalifornija dobije fer dogovor”, rekao je tada Haris.

Šefica Tajne službe odstupa sa pozicije nakon pokušaja ubistva Donalda Trumpa

Kimberly Cheatle
Kimberly Cheatle

Direktorica Tajne službe povlači se s pozicije, navodi se u e-poruci koju je poslala osoblju, nakon pokušaja atentata na Donalda Trumpa koji je izazvao sve intenzivnije negodovanje o tome kako bi agencija zadužena za zaštitu sadašnjih i bivših predsjednika mogla da ne uspije u temeljnoj misiji.

Kimberly Cheatle, koja je bila direktorica Tajne službe od augusta 2022, suočavala se sa sve većim pozivima da podnese ostavku i nekoliko istraga o tome kako se ubojica uspio tako približiti republikanskom predsjedničkom kandidatu na skupu na otvorenom u Pennsylvaniji.

"Preuzimam punu odgovornost za sigurnosni propust", rekla je ona u e-poruci osoblju u utorak. "U svjetlu nedavnih događaja, teška srca sam donijela tešku odluku da se povučem s mjesta vašeg direktora."

Dvadesetogodišnji napadač, Thomas Matthew Crooks, uspio je doći na 135 metara od bine na kojoj je govorio bivši predsjednik kada je otvorio vatru.

Dok demokrate podržavaju Kamalu Harris, obje stranke ponovo grade izbornu kampanju

Kamala Harris
Kamala Harris

Nedjeljna najava predsjednika Joea Bidena da se povlači iz predsjedničke utrke, nakon što je ostalo manje od četiri mjeseca do dana izbora, ostavlja i demokrate i republikance pred ogromnim zadacima koje treba završiti.

Demokrate će morati da pojačaju kampanju za novog kandidata, najvjerovatnije je to potpredsjednica Kamala Harris, i da istaknu ono što vjeruju da je njena najveća snaga dok se bori protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Za republikance, izazov će biti da se preorijentišu sa kampanje koja je uglavnom bila osmišljena tako da se Biden kritikuje zbog njegovih godina i navodne slabosti. Od Harris im dolazi drugačija prijetnja i morat će se razviti nove kritike.

Kada je Biden najavio da se povlači, nije odmah bilo jasno koga će demokrate podržati kao njegovu zamjenu, ali do ponedjeljka popodne većina znakova je ukazivala na Harris kao na osobu koja će najvjerovatnije preuzeti tu ulogu.

Harris je u nedjelju već prikupila podršku visokoprofiliranih demokrata, a do ponedjeljka su gotovo svi demokratski nosioci funkcija koji se smatraju potencijalnim rivalima za nominaciju javno podržali njenu kandidaturu.

„Pa, prvi korak, koji su uglavnom učinili, je da stanu iza nje”, rekao je Seth Masket, profesor političkih nauka i direktor Centra za američku politiku na Univerzitetu u Denveru.

„Možete zamisliti svijet u kojem će stranka izgledati mnogo podijeljenije, i da bi bilo mnogo različitih kandidata koji bi bacali svoja imena u ring, a ne izgleda da će se to sada dogoditi, ” rekao je Masket za Glas Amerike.

Smjena generacija

Demokrate koje podržavaju Harris vjerovatno će se oslanjati na nekoliko aspekata njene kandidature, posebno na činjenicu da ona predstavlja smjenu generacija za stranku. Sa Bidenom od 81godinu i Trumpom sa 78 godina, obojica bi završila drugi mandat kao najstarija osoba koja je ikada služila kao predsjednik.

Harris, nasuprot tome, ima 59 godina, stvarajući implicitnu usporedbu s bivšim predsjednikom, čija bi usredotočenost kampanje na Bidenovu poodmaklu dob sada mogla izazvati neke neželjene odjeke u novom susretu.

Čini se da su demokrate uvjerene da će Harris, koja je služila Kaliforniji kao senator, državni tužilac, moći iznijeti stranački slučaj protiv Trumpa s više snage i rječitosti od Bidena.

„Mislim da ćemo vidjeti kako se pravi vrlo pozitivan slučaj za Kamalu Haris”, rekla je Jennifer N. Victor, vanredna profesorica političkih nauka na Schar školi za politiku i vladu Univerziteta George Mason.

„S pozitivne strane, očekujem da će naglasiti svoj angažman u vezi parava na abortus i reproduktivnoj politici, u čemu je ona vrlo jasna, vrlo jaka i nepokolebljiva – i može dati vrlo snažan argument u smjeru koji je u skladu s mjestom gdje živi većina Amerikanaca i njihovim političkim preferencijama”, rekao je Victor za Glas Amerike.

Harris je također bila najučinkovitiji glas administracije u povezivanju Trumpa s naporima među republikanskim državama da ograniče prava na pobačaj. Harris je u javnim istupima optuživala Trumpa za sužavanje pristupa pobačaju jer je nominirao tri suca u Vrhovni sud uz izričito obećanje da će glasati za rušenje ustavnog prava na pobačaj.

„I mislim da ćemo ih također vidjeti kako iznosi jake argumente u svoju korist o stvarima kao što su politike orijentirane na porodicu, ekonomske politike, politike kriminala, stvari u kojima ona sama ima dobru referencu, i može ukazati na prethodnu politiku ili političke uspjehe”, dodao je Victor.

Također, kao bivša tužiteljica, Harris bi se mogla pokazati boljim od Bidena u napadu na Trumpa po pitanjima kao što je osuda za višestruka krivična djela u New Yorku i njegova uloga u napadu na Capitol 6. januara 2021, u kojem je gomila njegovih pristalica nasilno napadnuta policija tokom pokušaja da blokira Bidenovu potvrdu kao pobjednika na predsjedničkim izborima.

Republikanske kritike

Do ponedjeljka je Trump već signalizirao jedan od načina na koji će njegova kampanja ići prema Harris. Objavljujući na Truth Social, svojoj mreži društvenih medija, Harris je nazvala Bidenovim „pograničnim vladarom” i upozorio da će stvari postati „gore” pod njenim vodstvom.

Iako njena titula nije bila „vladar na granici”, referenca se odnosila na ulogu koju je Harris imala na početku Bidenove administracije, u nastojanjima da se zaustavi tok imigranata bez dokumenata koji prelaze južnu granicu SAD tako što će se baviti osnovnim uzrocima kriminala i nedostatkom ekonomske mogućnosti u njihovim matičnim zemljama.

Inicijativa je malo utjecala na protok migranata, koji se povećao tokom Bidenovog mandata prije nego što je naglo pao posljednjih mjeseci.

Stručnjaci također vjeruju da će mnogi napadi koje je Trumpova kampanja iznijela protiv Bidena, posebno oni koji se odnose na ekonomiju, biti donekle učinkoviti i protiv Harris.

„Oni će se fokusirati na mnoge iste stvari koje su bile stvarna ranjivost za Bidena”, rekao je Masket. „Ona je još uvijek dio administracije u vrijeme kada su ljudi prilično nezadovoljni smjerom zemlje. Ljudi su i dalje nezadovoljni ekonomijom, a ljudi su skloni tome da krive stranku koja je na čelu.”

Victor je rekla da je vidjela neke dokaze da Trumpove pristalice istražuju opovrgnutu tvrdnju da Harris ne može da bude predsjednica jer njeni roditelji nisu bili državljani SAD-a.

Harris je rođen u Oaklandu u Kaliforniji i državljanin je prema 14. amandmanu Ustava. Međutim, isto je bilo i sa predsjednikom Barackom Obamom, i to nije spriječilo Trumpa, tada biznismena i rijaliti televizijsku ličnost, da više puta tvrdi da Obama nije sposoban da služi.

„To je vrlo uobičajena vrsta taktike koju smo vidjeli od Trumpa u prošlosti”, rekao je Victor. „On ima dugu istoriju ili dehumaniziranja ili pokušaja da poništi ili diskvalifikuje svoje političke protivnike na različite načine. I tako bi bilo u skladu sa načinom na koji on ima tendenciju da vodi stvari da bi pratio tu vrstu linije napada.”

Učitajte još

XS
SM
MD
LG