Linkovi

New York Times tuži kompanije za vještačku inteligenciju zbog intelektualne svojine


Znak New York Timesa iznad ulaza u zgradu ove medijske kuće
Znak New York Timesa iznad ulaza u zgradu ove medijske kuće

New York Times podnio je tužbu protiv OpenAI i Microsofta, navodeći da modeli vještačke inteligencije ovih kompanija krše intelektualnu svojinu novina.

U žalbi, u koju je uvid imao Glas Amerike, navodi se da su modeli vještačke inteligencije koje su kreirali OpenAI i Microsoft koristili milione članaka Timesa zaštićenih autorskim pravima, da nauče "chatbotove" koji postaju konkurencija novinama kao izvoru informacija.

Ovo je prvi put da je veliki američki medij tužio kompanije koje stoje iza generativnog ChatGPT i drugih alata vještačke inteligencije. Slučaj također ističe pitanja koja su se pojavila u medijskim organizacijama tokom prošle godine u vezi sa novinarskim, finansijskim i pravnim posljedicama vještačke inteligencije.

Iako se u tužbi ne pominje konkretan zahtjev za odštetom, navodi se da bi optuženi trebalo da budu odgovorni za milijarde dolara zakonske ili stvarne štete.

"Optuženi žele da besplatno koriste ogromna ulaganja Timesa u svoje novinarstvo", navodi se u žalbi, tvrdeći da OpenAI i Microsoft koriste sadržaj Timesa bez plaćanja da bi kreirali proizvode koji zamjenjuju Times i kradu njegovu publiku.

OpenAI i Microsoft nisu odmah odgovorili na zahtjeve Glasa Amerike za komentar.

Sličnu tužbu u septembru je podnijelo više desetina istaknutih autora. Tužili su OpenAI zbog navodnog kršenja autorskih prava, jer su koristili njihove knjige za obuku ChatGPT-a bez dozvole.

Borba medijskih organizacija protiv industrije visoke tehnologije vodi se i u drugim zemljama. Više od 80 španskih medijskih organizacija podnosi tužbu od 600 miliona dolara protiv Mete zbog, kako kažu, nelojalne konkurencije, objavio je Glas Amerike ranije ovog mjeseca. Portparol Mete u to vrijeme rekao je da kompanija nije dobila nikakvu pravnu dokumentaciju pa nije mogla da komentariše.

Google i kanadska vlada postigli su u novembru sporazum u vezi sa Zakonom o online vijestima, u kojem će Google nastaviti da koristi kanadske vijesti na mreži u zamjenu da kompanija godišnje isplaćuje medijskim kućama oko 100 miliona dolara.

Tehnologija vještačke inteligencije postavila je etička i praktična pitanja za medijske kompanije u posljednjih 12 mjeseci.

Neki, kao što su AP i njemačka kompanija Axel Springer koja objavljuje Politico i Business Insider, sklopili su ugovore sa OpenAI.

Ipak oko 600 medijskih kompanija instaliralo je blokatore kako bi spriječilo tehnologiju da besplatno pristupa sadržaju.

"Ono što smo primijetili je da izdavači vijesti, bar pola njih u mojoj anketi, žele da malo zakoče ovo i da ne dozvole da budu uključeni bez neke vrste razgovora ili pregovora sa OpenAI ", rekao je Ben Welsh za Glas Amerike. Welsh, je urednik aplikacija za vijesti za Reuters, i sačinio je anketu medijskih kuća za svoj blog.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG