Linkovi

New York Times: SAD tajno protjerale dvojicu kineskih diplomata


FILE - The USS Bataan is seen docked at the U.S. Naval Base in Norfolk, Virgina, Mar. 23, 2011.
FILE - The USS Bataan is seen docked at the U.S. Naval Base in Norfolk, Virgina, Mar. 23, 2011.

Sjedinjene Države su tajno protjerale dvojicu zvaničnika kineske ambasade u septembru, nakon što su ušli u jednu vojnu bazu u Virginiji, objavio je New York Times u nedjelju. 

Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, New York Times navodi da je to, po svemu sudeći, prvi put u više od 30 godina da su SAD protjerale kineske diplomate pod sumnjom da su se bavile špijunažom.

Za najmanje jednog od diplomata vjeruje se da je obavještajac koji je imao lažni identitet kao diplomata, navodi Times. Prema pisanju tog lista, dvojica diplomata su se, zajedno sa svojim suprugama, dovezla do punkta na ulazu u bazu blizu Norfolka u Virginiji, u kojoj se nalaze i snage za specijalne operacije.

Čuvar je vidio da nemaju dozvolu za ulazak i uputio ih da prođu kroz kapiju, okrenu se i napuste bazu. Kineski zvaničnici su ipak nastavili da se voze kroz bazu, izbjegavajući vojno osoblje koje je išlo za njima, dok nisu bili prinuđeni da stanu kada su im put blokirali vatrogasni kamioni, piše Times

Kinezi su naveli da nisu razumjeli uputstva čuvara i da su se izgubili.

Nekoliko nedjelja poslije incidenta, State Department je uveo ograničenja aktivnosti kineskih diplomata, navodeći da je to odgovor na propise koji godinama važe u Kini a kojima se ograničava kretanje američkih diplomata u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG