Linkovi

New York: Novi zakon omogućava stanovnicima bez državljanstva da glasaju


Arhiv - Skup za pravo glasa stanovnika New Yorka sa dozvolom za stalni boravak. (Foto: AP/Mary Altaffer)
Arhiv - Skup za pravo glasa stanovnika New Yorka sa dozvolom za stalni boravak. (Foto: AP/Mary Altaffer)

Više od 800.00 stanovnika New Yorka bez američkog državljanstva i takozvanih "sanjara" (mladi ilegalni imigranati koji su u SAD dovedeni kao djeca) imaće pristup biralištima  - i mogli bi da glasaju na lokalnim izborima već naredne godine - nakon što je gradonačelnik Eric Adams dozvolio da zakon o tome automatski stupi na snagu u nedjelju.

Protivnici novog zakona, koji je gradsko vijeće usvojilo prošlog mjeseca, najavili su podnošenje tužbe. Ako sud ne zaustavi njegovu primjenu, New York će biti prvi veliki američki grad koji je stanovnicima koji nemaju državljanstvo dao pravo glasa na opštinskim izborima.

Više zajednica širom SAD već dozvoljava građanima bez američog državljanstva da glasaju na lokalnim izborima, uključujući 11 gradova u Marylandu i dva u Vermontu.

Građani bez državljanstva i dalje neće moći da glasaju za predsjednika ili članove Kongresa na nacionalnim izborima, ili na državnim izborima na kojima se biraju guverneri, sudije ili članovi lokalnih skupština.

Izborna komisija New Yorka trebalo bi da utvrdi plan za primjenu zakona do jula, uključujući i pravila za registraciju birača i odredbe za zasebne glasačke listiće za opštinske izborne trke, kako bi se oni koji nemaju državljanstvo spriječili da glasaju na federalnim i državnim izborima.

Riječ je o izuzetno značajnoj odluci za najmnogoljudniji američki grad, gdje stanovnici sa legalnom dozvolom za boravak čine gotovo 11 odsto biračkog tela od 7 miliona.

Zakonom je dozvoljeno da stanovnici sa stalnom boravišnom dozvolom koji najmanje 30 dana žive u New Yorku, kao i oni koji imaju dozvolu za rad u SAD uključujući i "sanjare", glasaju za gradnačelnika, članove gradskog vijeća, predsjednike okruga...

"Sanjari" su mladi imigranti koji su u Ameriku dovedeni ilegalno kao djeca, a koje takozvani program DACA štiti od deportacije.

Prvi izbori na kojima će stanovnicima New Yorka bez državljanstva biti dozvoljeno da glasaju održavaju se 2023. godine.

Pojedine američke države, među kojima su Alabama, Arizona, Colorado i Florida, usvojile su mjere kojima se sprječavaju svi pokušaji da se usvoje zakoni poput ovog u New Yorku.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG