Linkovi

Škole u New Yorku se otvaraju u decembru


Jedna od njujorških javnih škola na Manhattan (Foto: REUTERS/Jeenah Moon)
Jedna od njujorških javnih škola na Manhattan (Foto: REUTERS/Jeenah Moon)

Njujorške javne škole ponovo će biti otvorene od ponedjeljka 7. decembra – i u taj proces će prvo ući ustanove osnovnog obrazovanja, najavio je gradonačelnik Bill de Blasio.

Da bi učenicima bio odobren dolazak u školu potrebno je da potpišu saglasnost za testiranje ili da raspolažu obrazloženjem o izuzeću od testiranja koje je potpisao ljekar.

Škole, koje čine najveći deo državnog obrazovnog sistema, zatvorene su prije nešto manje od dvije nedjelje kada je procenat pozitivnih osoba na COVID-19 premašio 3 odsto, što je prema dogovoru gradonačenika i sindikata obrazovanja bio signal da se dolazak djece i nastavnika u škole obustavi, kao i da se pređe na online nastavu.

Sada imamo novi pristup jer ima mnoštvo dokaza u kolikoj mjeri škole mogu biti bezbjedne”, rekao je de Blasio, dodavši da se ranija mjera koja je podrazumijevala procenat od 3 odsto ukida.

U učionice će se 7. decembra vratiti i djeca koja se pripremaju za predškolsku nastavu, dok će ona sa posebnim potrebama u školskim objektima biti od 10. decembra.

De Blasio je ukazao da će se učenici starijih razreda i srednjoškolci u klupe vratiti u kasnijem terminu koji još nije određen.

Mnoge porodice odlučile su se da njihova djeca pohađaju online nastavu. Inače, grad je ponudio mogućnost takozvanog mješovitog učenja, po sistemu u kom bi djeca nekoliko dana nedjeljno provela u školama, a nekoliko kod kuće.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG