Linkovi

U New Yorku homoseksualni brak legalan


U New Yorku homoseksualni brak legalan
U New Yorku homoseksualni brak legalan

Homoseksualni parovi su se jučer u New Yorku po prvi put počeli vjenčavati nakon što je prošlog mjeseca guverner Andrew Cuomo potpisao zakon kojim se u toj američkoj saveznoj državi dozvoljava brak izmedju osoba istog spola.

Broj homoseksualnih parova koji su jučer, prvog dana nakon legalizacije braka izmedju osoba istog spola, želili da se vjenčaju je bio toliki da su zvaničnici pribjegli lutriji u izboru parova.

Predsjedavajuća Gradskog vijeća New Yorka, Christina Quinn, i sama lezbejka, je prisustvovala ceremoniji. Ona kaže da brak osoba istog spola doprinosi ravnopravnosti:

"Zakon koji kaže da je svaka porodica jednako dobra, da je svaka porodica zasnovana na ljubavi, je upravo to što Bog želi da brak bude."

Protesti u New Yorku zbog legalizacije braka osoba istog spola
Protesti u New Yorku zbog legalizacije braka osoba istog spola

"Bog mrzi brak homoseksualaca", uzvikivala je na ulici Margie Phelps koja brak osoba istog spola smatra zločinom prema Bogu. Ona je sa ostalim kršćanima iz baptističke crkve Westboro iz Topeka u Kansasu proputovala gotovo pola zemlje kako bi rekla da je brak definiran Svetim pismom.

"Model braka su jedan čovjek i jedna žena, da imaju djecu koju će hraniti i odgajati u podsjećanju na Boga koji je zemlji podario radjanje", rekla je Margie Phelps za Glas Amerike.

Jedan od homoseksualnih parova vjenčan na Manhattan-u, prvog dana nakon legalizacije takvih brakova
Jedan od homoseksualnih parova vjenčan na Manhattan-u, prvog dana nakon legalizacije takvih brakova

David Schwartz, ortodoksni Jevrej vjeruje da svako ljudsko biće ima pravo na slobodni izbor, ali i snagu da ovlada svojim željama. On smatra da su homoseksualne želje pogrešne:

"Samo je jedan Bog u nebu i na zemlji, i on je propisao da ljudski rod svoju ljubav, kada je riječ o braku, treba ograničiti na odnos izmedju čovjeka i žene."

Medjutim, Gella Solomon, takodjer Jevrej, odbacuje takvu definiciju braka, kao i mišljenje da je brak rezervisan za radjanje djece:

"Brak je stvaranje zajednice, zajedničko podizanje doma, i svako je sposoban da to radi, svako je sposoban da unese ljubav u zajednicu i jedinstvo u ovaj svijet voleći jedno drugog, i to je sve što ćemo mi ovdje da radimo."

Sa protesta u New Yorku protiv brakova homoseksualaca
Sa protesta u New Yorku protiv brakova homoseksualaca

Douglas Robinson i njegov partner tokom 25 godina, Michael Elsasser, su bili medju prvim koji su se vjenčali na Manhattanu. Robinson kaže da Sjedinjene Države dozvoljavaju religijskim gledištima da postoje zajedno sa, kako on vjeruje, gradjanskim pravima na brak osoba istog spola:

"Možete imati različito mišljenje. Svi smo pod istim svodom, neki ljudi to zovu mozaikom različitih kultura i mišljenja i slično. To je Amerika, Bog je blagoslovio i mi smo ponosni što smo Amerikanci."

Margie Phlelps vjeruje da će Bog kazniti New York jer je dozvolio, kako ona vjeruje, moralno propadanje.

Država New York je šesta i najveća savezna država u Americi koja je dozvolila brakove osoba istog spola. Ostale su Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire i Vermont, plus glavni grad Washington, kao zaseban distrikt.

XS
SM
MD
LG