Linkovi

New York podiže starosnu granicu za pušenje na 21 godinu


New York će podići starosnu granicu za kupovinu duhana i proizvoda od duhana sa 18 na 21 godinu prema propisima koji su potpisom guvernera te američke države postali Zakon.

Promjena koja stupa na snagu za 120 dana odnosiće se na prodaju tradicionalnih duhanskih proizvoda kao i elektronskih cigareta i vaporizatora.

Guverner države Endru Kuomo, demokrata, rekao je da suviše djece i tinejdžera počinje da puši uprkos decenijama napora da se taj običaj iskorijeni, i to djelimično zbog reklama uperenih prema mladima.

"Podizanjem starosne granice za pušenje sa 18 na 21 godinu možemo da zaustavimo da cigarete i elektronske cigarete dođu do mladih ljudi prije svega i da spriječimo da cijela generacija Nujorčana stekne skupe i potencijalno smrtonosne zavisnosti", rekao je Kuomo u saopštenju u kome je objavio da je potpisao taj zakon.

Prema Američkom društvu za rak, 95 odsto svih pušača počinje da puši prije 21 godine. Podizanje starosne granice za kupovinu duhana, što je prijedlog koji je to društvo nazvalo "Duhan 21" bio je jedan od glavnih prioriteta te grupe u Njujorku.

Šesnaest američkih država podiglo je starosnu granicu za duhan na 21, mada će neke promjene stupiti na snagu kasnije ove, ili narednih godina.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG