Linkovi

SAD: Kontroverzan i novi plan gradnje muslimanskog centra nedaleko od Nulte tačke


.Zagovornici i prosvjednici protiv gradnje muslimanskog centra nedaleko od Nulte tačke
.Zagovornici i prosvjednici protiv gradnje muslimanskog centra nedaleko od Nulte tačke

Planovi novog muslimanskog centra u New Yorku nisu još predstavljeni detaljno. Nije poznato ni kako će, a ni ko će finansirati gradnju.

Sjećanja na 11. septembar 2001. godine, dan najtežih terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države u kojima je ubijeno oko 3.000 nedužnih osoba ne blijede. Amerikanci sa pažnjom prate posljednje radove na dovršavanju novog Svjetskog trgovinskog centra na prostoru na kojem je razoren jedan od simbola New Yorka. Istovremeno sa završetkom novog zdanja govori se i o planu gradnje muslimanskog komunalnog centra i džamije u neposrednoj blizini novog Sjetskog trgovinskog centra. Zbog bolnih sjećanja na 11. septembar i sada planirani centar, mada mnogo umjerenija verzija u odnosu na prethodnu, izaziva brojne rekacije i kontroverze

Kao i ranije, samo tri bloka dalje od Nulte tačke, bio bi građen taj centar. Prema novoj verziji plana, centar bi bio trospratno zdanje sa malom džamijom i muzejom povećenom islamu.

Imam Talib Abdul Rashid, predsjednik njujorškog Islamskog vijeća, kaže da bi taj projekat trebalo da cjelovito predstavi islam kao religiju i dodaje:

"Islam je sam po sebi jedna od tri globalne abrahamske tradicije. Ja osobno smatram da je najbitnije razgovarati o pravoj, realnoj slici islama i muslimana u Americi i, posebno, u New Yorku"

Prije četiri godine tadašnji plan za gradnju muslimanskog centra bio povod za brojne proteste. Njime je bilo previđena gradnja 15 spratova visokog centra, uključujući i džamiju. Prosvjednici, među njima i brojni bliski rođaci poginulih u napadu od 11. septembra, tvrdili su da je nerazumno i bezćutno graditi islamski kompleks u neposrednoj blizini Nulte tačke.

"Široko smo otvoreni za religijske slobode, ali ne na toj tački“ - moglo se često čuti tokom tih prosvjeda.

Originalni plan, nazivan Park 51, je odbačen. Povodom novog plana Pamela Geller, predsjednica Asocijacije za očuvanje sloboda, ističe:

"Pošteno govoreći... ono što trebamo je iskrenost o džihadu i doktrini džihadizma. Da li će muzej u okviru muslimanskog centra objektivno govoriti o 14 stoljeća džihadizma, osvajanju teritorija, kulturnoj asimilaciji, porobljavanju. Mislim da neće. Mislim da će to biti rehabilitacija džihadizma, krajnje neprimjerena uz Nultu tačku."

Grupa studenata iz Kanade, prilikom obilaska New Yorka, bila je u prilici da na ulici čuje što o muslimanima u Americi misli i govori Alexandra Bain, profesorica religije na univerzitetu St. Thomas:

"Muslimani su u Americi od dovođenja prvih robova. Bili su dio prvih stanovnika današnjih Sjedinjenih Država. I tada i sada su vrlo bitan dio američke kulture."

Planovi novog muslimanskog centra u New Yorku nisu još predstavljeni detaljno. Nije poznato ni kako će, i ko će finansirati gradnju. Oni koji zagovaraju gradnju tvrde da će zgrade na prostoru na kojem bi centar trebalo da bude podignut uskoro biti srušene i na njihovom mjestu izgrađen prostor posvećen islamu kao vjeri i islamskoj kulturi i umjetnosti.
SAD: Kontroverzan i novi plan gradnje muslimanskog centra nedaleko od Nulte tačke
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG