Linkovi

Džamije New Yorka


Albanski islamski centar u New Yorku

Usred kontroverzi i uzavrelih emocija koje je izazvala planirana izgradnja Islamskog centra sa džamijom, u blizini nekadašnjih tornjeva Svjetskog trgovinskog centra, srušenih u terorističkim napadima islamskih ekstremista 2001., Petar Fedynsky je za Glas Amerike posjetio neke, od više od 100 džamija, koje već godinama postoje u New Yorku i u kojima se moli na stotine hiljada muslimana.

U Albanskom islamskom centru na Staten Islandu zatekao je pripadnika albanske muslimanske zajednice kako recitira dijelove iz Kurana kojeg je u cijelosti naučio napamet. Bio je petak, vrijeme popodnevne molitve za zajednicu od oko dvije hiljade porodica Albanskih muslimana. Kasnije, imam Tahir Kukaj je govorio o razlozima izgradnje ove džamije:

Islamski centar u gornjem istočnom Manhattanu u New Yorku
Islamski centar u gornjem istočnom Manhattanu u New Yorku

"Povećava se broj Albanaca i muslimana, rastao je u to vrijeme i još uvijek raste. I mada su Albanci, ustvari, već imali džamiju u ulici Van Dusen, ona je bila u malenoj kući i nije udovoljavala potrebama zajednice."

Kukaj kaže da članovi vjerske zajednice suradjuju sa lokalnim crkvama i sinagogama u humanitarnim akcijama kao što su doniranje krvi i sakupljanje hrane, organiziranje ljetnih kampova i posjeta starijim osobama.

U New Yorku ima više od 100 džamija, uključujući Islamski centar u gornjem istočnom dijelu Manhattana, kao i manje džamije, poput Egipatske na Staten Islandu u adaptiranoj kući.

Imam Ali Abdushakur Muhammed kaže da izgradnja džamije, kao i svake druge zgrade, mora biti koordinirana sa lokalnim vlastima:

Džamija i Islamski centar u Harlemu
Džamija i Islamski centar u Harlemu

"S Božijom voljom, u budućnosti, ukoliko budemo išli kroz odgovarajuće kanale i uz legalna sredstva, mi možemo izgraditi više džamija u skladu sa američkim zakonima."

Džamija u Harlemu ima i školu i različite socijalne usluge. Ona, takodjer, iznajmljuje prostor malim privrednicima. Mještani kažu da im se čini da je tu oduvijek. Ali je, ustvari, otvorena 1965. u adaptiranoj kockarnici.

Jerrilynn Dodds je dekan na Univerzitetu Sarah Lawrence u New Yorku i autorica knjige o džamijama u New Yorku. Ona kaže da se američka islamska zajednica znatno proširila kasnih 1960-tih, nakon ukidanja imigracijskih ograničenja za zemlje izvan Evrope.

Muslimani, useljenici u New York iz Egipta, imaju džamiju u adaptiranoj kući na Staten Islandu
Muslimani, useljenici u New York iz Egipta, imaju džamiju u adaptiranoj kući na Staten Islandu

Medju postojećim džamijama u New Yorku je i jedna koja se nalazi samo nekoliko ulica dalje od mjesta planiranog Islamskog centra u blizini Nulte tačke, ali nije podstakla emocije kao planirana gradnja.

Jerrilynn Dodds, autor knjige o džamijama New Yorka kaže:

"Mogućnost da zgrada pobudi emocije raste sa značajem kulture koja se pridodaje zgradi. A, u New Yorku mi zgradama dajemo veći značaj. Mi ih fetišiziramo, od njih pravimo simbole na način na koji se to uvijek ne radi na drugim mjestima."

Emocije oko Islamskog centra kojeg tek treba graditi sudarile su se sa emocijama povezanim sa ikonskim tornjevima srušenim 11. septembra 2001. Dodds, medjutim, dodaje da najvažnija stvar bilo koje izgradnje nije sama gradjevina nego ljudi koji će se u nju useliti.

XS
SM
MD
LG