Linkovi

Otvoren put za izgradnju Islamskog centra u New Yorku


Zgrada u blizini Nulte tačke u New Yorku, na čijem mjestu bi se trebao izgraditi Islamski centar sa džamijom

U posljednjem poglavlju, emocijama ispunjene debate, Komitet za zaštitu naslijedja grada New Yorka je jednoglasno izglasao da sporna zgrada iz 1850 godine ne predstavlja kulturno blago, pa je tako uklonjena prepreka gradnji islamskog centra nedaleko od Svjetskog trgovačkog centra. Ta lokacija je nakon terorističkih napada islamskih ekstremista, 11 septembra 2001. godine, poznata kao Nulta tačka i memorijalni je centar žrtvama. Upravo zbog toga su mnogi gradjani smatrali da bi izgradnja islamskog centra u blizini Nulte tačke bila neprimjerena.

Svih devet članova Komisije za očuvanje kulturnog nasljedja grada New Yorka se izjasnilo da zgrada iz 19 vijeka koja se nalazi na mjestu na kojem se planira izgradnja 13 spratova visokog i 100 miliona dolara vrijednog Islamskog centra, ne predstavlja kulturno blago. Komisija je odlučila da zgrada, koja se ne može vidjeti sa Nulte tačke, nema posebnu arhitektonsku i istorijsku vrijednost da bi bila stavljena pod zaštitu.

Najavljena izgradnja Islamskog centra u blizini Nulte tačke izazvala je protivljenje nekih gradjana i porodica žrtava terorističkih napada 11 septembra 2001
Najavljena izgradnja Islamskog centra u blizini Nulte tačke izazvala je protivljenje nekih gradjana i porodica žrtava terorističkih napada 11 septembra 2001

Nekolicina promatrača je ljutito reagirala.

"Sram vas bilo", uzviknula je Pamela Geller vodja grupe protivnika izgradnje Centra u kojoj su i neki članovi porodica žrtava terorističkih napada 2001.

Ona i drugi protivnici izgradnje Islamskog centra, koji će imati i džamiju, tvrde da je to uvreda žrtvama:

"To je izazvalo jako puno bola u porodicama žrtava napada od 11. septembra i Amerikancima, jer su te porodice pretrpjele naveći gubitak. I ako je cilj, ozdravljenje, učinjeno je upravo suprotno. Zašto ne odustati od džamije i izgraditi samo kulturni centar".

Isaac Luria kaže da njegova Jevrejska organizacija Jay Street podržava izgradnju Islamskog centra u New Yorku
Isaac Luria kaže da njegova Jevrejska organizacija Jay Street podržava izgradnju Islamskog centra u New Yorku

Zagovornici izgradnje kažu da će Centar biti otvoren za sve gradjane New Yorka. I jedna grupa članova porodica žrtava napada od 11. septembra je izdala saopćenje podrške.

Daisy Khan je medju planerima izgradnje Centra:

"Mi se, zaista, zalažemo za mir, i mir je najvažniji, i mi vjerujemo u simboliku da blizina mjesta na kojem se desila ta velika tragediju može isto tako doprinijeti ozdravljenju."

Sa tim se slaže i grupa liberalnih Jevreja nazvana Jay Street, u čije ime Isaac Luria, kaže:

"Muslimani u New Yorku imaju prava kao i svi drugi. I kao američki Jevreji, mi vjerujemo da nas tradicija uči da je važno ustati u odbranu kada su ugrožene religijske slobode drugih."

Gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg snažno podržava izgradnju Islamskog centra nedaleko od Nulte tačke
Gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg snažno podržava izgradnju Islamskog centra nedaleko od Nulte tačke

Michael Bloomberg, gradonačelnik New Yorka, koji snažno podržava izgradnju Centra, okružen religijskim liderima različitih vjerskih zajednica, je nakon odluke Komisije rekao:

"Nadam se da će džamija pomoći zajedništvu, da će pomoći odbacivanju lažnih i protivrječnih ideja da su napadi 11. septembra na neki način u suglasnosti sa islamom. Muslimani su, jednako kao i gradjani bilo koje vjere, dio ovog grada."

Osnivači Islamskog centra kažu da će unutar zgrade podići spomenik žrtvama napada od 11. septembra i da će u upravnom odboru Centra biti i ne-muslimana. Početak gradnje sada čeka da se prikupe potrebna sredstva.

</form>
XS
SM
MD
LG