Linkovi

New York: Kip slobode ulazi u internetsko doba


New York: Kip slobode ulazi u internetsko doba
New York: Kip slobode ulazi u internetsko doba

Pet webcamova postavljeno je na baklju Lady Liberty koji će pružati gledateljima diljem svijeta jedinstveni pogled na newyoršku luku

Glasoviti newyorški Kip slobode ušao je u internetsko doba u vrijeme dok se obilježava njegov sto dvadeset peti rođendan. Pet webcamova postavljeno je na baklju Lady Liberty koji će pružati gledateljima diljem svijeta jedinstveni pogled na newyoršku luku, ploču koju Lady Liberty drži u ruci i područje oko kipa na Liberty Islandu. Kamere će početi s radom u petak, obilježavajući godišnjicu kad je 1886. godine po prvi put otvoren Kip slobode.

Kip je Sjedinjenim Državama poklonila Francuska i oduvijek je stajao kao simbol slobode za mnoge imigrante koji su stizali u Sjedinjene Države. Mnogi Amerikanci povezuju značenje ovog kipa s pjesmom Emme Lazarus iz 19 stoljeća u kojoj ga opisuje pozivajući "umorne, siromašne mase koje čeznu da udišu zrak slobode".

Webcamove je poklonila američka kompanija Earthcam. Nakon proslave u petak američka vlada zatvara kip za posjetitelje kako bi se obavilo renoviranje vrijedno 27 milijuna dolara. Obnova će trajati godinu dana ali dok će se unutrašnjost kipa preuređivati - stubište, dizala i mehanička oprema – Liberty Island će ostati otvoren za posjetitelje.

XS
SM
MD
LG