Linkovi

Njujorški Jevreji "okupirali" Kip slobode tražeći prekid vatre u Gazi


Protest njujorških Jevreja protiv sukoba u Gazi
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Protest njujorških Jevreja protiv sukoba u Gazi

Stotine aktivista, američkih Jevreja, mirno je "okupiralo" Kip slobode u Njujorku u ponedeljak, pozivajući na prekid vatre i kraj "genocidnog bombardovanja" civila u Gazi.

Noseći crne majice sa sloganima "Jevreji traže prekid vatre" i "Ne u naše ime", demonstranti su razvili transparente na kojima je pisalo "Cijeli svijet gleda" i "Palestinci treba da budu slobodni", u podnožju slavnog njujorškog spomenika.

Velika bakarna statua nalazi se na ostrvu Liberti (ostrvu Slobode) na ulazu u njujoršku luku.

"Slavne riječi naše jevrejske pretkinje Eme Lazarus, urezane u ovaj spomenik, primoravaju nas da preduzmemo akciju i podržimo Palestince u Gazi koji čeznu za tim da slobodno dišu", saopštio je Džej Saper iz organizacije Jevrejski glas za mir, ili JVP, koja je organizovala skup. Ema Lazarus je aktivistkinja iz 19. vijeka koja je pomagala jevrejskim izbjeglicama da pobjegnu u Njujork iz Evrope.

U saopštenju je citirana njena poema "Novi Kolos", koja je urezana u osnovu statue, kao oda američkim doseljenicima.

Učesnici protesta, iz pro-palestinskog nevladinog Instituta za razumijevanje Bliskog istoka zatražili su kraj "genodicnog izraelskog bombardovanja palestinskih civila u Gazi."

"Sve dok građani Gaze vrište, moramo da vičemo još glasnije, bez obzira na to ko pokušava da nas ušutka", kazala je fotografkinja Nan Goldin, stojeći pored nekoliko lokalnih zvaničnika, od kojih neki imaju snažne korijene u političkoj ljevici.

Grad Njujork, slavna mješavina migranata, proteklih mjeseci je uzdrman zbog pro-izraelskih i pro-palestinskih demonstracija.

U gradu živi oko dva miliona Jevreja i stotine hiljada muslimana, i do sada je izbjegao bilo kakvo nasilje povezano sa konfliktom, iako su tenzije veoma izražene na određenim mjestima kao što su univerzitetski kampusi.

Međutim, mišljenja nisu jedinstvena ni u jednoj zajednici.

Skup u Njujorku: Podrška kidnapovanim Izraelcima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Liberalni segment Američke jevrejske omladine - a Jevreji u velikoj većini glasaju za Demokratsku partiju - oštro je kritikovao Izrael, koji optužuje da vrši "genocid" nad Palestincima u Gazi.

Takođe kritikuju predsjednika Bidena zbog vojne i diplomatske podrške Izraelu, koji već mjesec dana bombarduje palestinsku teritoriju poslije napada koji je Hamas izvršio 7. oktobra, u kome je, prema izrealskim zvaničnicima, ubijeno 1.400 ljudi.

Broj žrtava u Gazi je veći od 10.000, navodi ministarstvo zdravlja kojim upravlja Hamas.

U subotu, desetine hiljada demonstranata, od kojih je neke organizovao JVP, okupile su se u Vašingtonu tražeći hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, uz kritike američke politike podrške Izraelu.

Krajem oktobra, hiljade demonstranata, od kojih je mnoge okupio JVP, okupirali su glavnu željezničku stanicu na Menhetnu, iznoseći iste zahtjeve.

U odvojenom protestu, hiljade pro-palestinskih demonstranata, od kojih neki pripadaju organizacijama američkih Jevreja, zatvorili su Bruklinski most, koji iz Menhetna vodi ka multikulturalnoj i popularnoj opštini sa druge strane Est Rivera.

XS
SM
MD
LG