Linkovi

New York Harbor School: izvrsna kao priprema za fakultet, ali i kao strukovna škola


Бомби часів французької окупації знайшли поруч з дитсадком.
Бомби часів французької окупації знайшли поруч з дитсадком.

Osnivatelj programa Murray Fisher: "Program ove škole pruža novi model za smisleniju srednjoškolsku naobrazbu, onu koja će učenike učiniti svjesnima svog stvarnog doprinosa svijetu izvan učionice"

Grad New York ima preko 400 javnih srednjih škola, među kojima na desetke manjih, sa specijalnim nastavnim planom, čiji je fokus na znanosti, inženjeringu, umjetnosti, poslovanju, pravu ili državnoj upravi. Na primjer, postoji javna srednja škola za glazbeno kazalište i tehnologiju, jedna za prehrambenu industriju i financije, te jedna s nastavom vezanom uz ljudska prava. New York Harbor School jedna je od najnovijih i najneobičnijih škola te vrste. U njoj se program koji priprema srednjoškolce za upis na fakultet spaja s praksom života na vodi.

Radi se o jedinoj školi u New Yorku do koje se samo može doći trajektom, od ‘dna’ Manhattana do Governors Islanda, otoka od 70 hektara na kojem je nekoć bila vojna baza, a sada je napušten i prilično zapušten. Harbor School, ili “Lučka škola,” nalazi se u renoviranoj zgradi obalne straže. Zgrada škole možda izgleda tradicionalno, ali ne i njen nastavni plan i filozofija. Murray Fisher, osnivatelj i direktor programa, koji je prije radio za ekološku organizaciju Hudson Riverkeeper, pojašnjava:

"Zemlja trenutno prolazi kroz ekološku krizu i ja se pitam zbog čega škole ne angažiraju učenike na polju ekologije? Zašto se djecu premješta iz učionice u učionicu i podučava ih se nešto što smatraju nebitnim kad smo okruženi narušenim ekosustavima kojima treba pomoći?"

Većina gradiva Lučke škole predaje se u njujorškoj luci, za koju Fisher kaže da je najveći resurs grada, iako je, kako kaže, u lošem stanju i treba je podići na noge. Učenici prvog razreda srednje škole provode dan na jednom povijesnom jedrenjaku i uče razne pomorske vještine iz prve ruke.

Učenici usvajaju znanja o navigaciji i naizmjence upravljaju brodom. Zatim prikupljaju uzorke vode i u njoj testiraju prisutnost kisika i zagađivača.

Uče o osnovama plovidbe i pomažu pri podizanju jedara. Također, proučavaju neke od životinja koje žive u luci. Većina učenika škole Harbor dolazi iz siromašnih četvrti Brooklyna gdje uglavnom žive imigranti. Tamo se nalazila ova škola prije nego je u rujnu preseljena na Governors Island. Iz škole će, nakon mature, učenici izaći sa znanjem koje će im biti dovoljno da se zaposle u struci. Osim što završe i pripremni program za upis na studij, ravnatelj Nate Dudley kaže da se svakom učeniku na kraju školovanja dodjeljuje diploma jednog od šest pomorskih zanata:

"To su: upravljanje brodom i brodske operacije; zatim uzgoj ribe i školjki, odnosno akvakultura; razvoj inžinjerskih sposobnosti putem pomorskog robotičkog programa; pomorski propisi, odnosno upravljanje resursima, te podvodno ronjenje. Dakle, ne samo da učenike pripremamo u akademskom smislu, kako bi se upisali na studij, već ih obučavamo i za određenu struku."

Ravnatelj Dudley kaže da gotovo svaki učenik od 70 posto koji završe maturu, upiše fakultet. Tatiana Bowen, učenica prvog razreda koja pomaže pri uzgoju tilapije i kamenica u školskom akvaponičkom laboratoriju, namjerava studirati oceanografiju:

"Kad sam počela pohađati ovu školu, nije me baš nešto zanimala voda. No, jednom kad sam došla ovdje i počela učiti o brizi za okoliš, postala sam svjesna svega lošeg što činimo našoj okolini i željela pomoći. Usput se u meni razvila ljubav za luku i za samu prirodu."

Osnivatelj programa Murray Fisher kaže da će najveći projekt škole, čiji je cilj oživjeti populaciju kamenica u njujorškoj luci – do jednu milijardu u sljedećih 20 godina – uvelike pomoći u obnovi narušenog ekosustava. Osim toga, kaže on, program ove škole pruža novi model za smisleniju srednjoškolsku naobrazbu, onu koja će učenike učiniti svjesnima svog stvarnog doprinosa svijetu izvan učionice.

XS
SM
MD
LG