Linkovi

New York: „Ground zero“ simbol duha koji prevladava mržnju i zlu kob


Buduća panorama donjeg Manhattana
Buduća panorama donjeg Manhattana

Napredak u gradnji na „Nultoj tački“ najvidljiviji je na na objektima namijenjenim memorijalnom kompleksu i muzeju "11. septembar." Taj dio će pokrivati najveći prostor takozvane "Nulte tačke". Krajem avgusta dopremljena su prva od 400 stabala bijelog hrasta na mjesto na kojem je skoro 2.800 nedužnih osoba ubijeno prije devet godina.

Od terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine prošlo je devet godina. U New Yorku, na prostoru gdje su se se prije napada uzdizali tornjevi Svjetskog trgovinskog centra, sada poznatom kao "Nulta tačka" još nije kompletirano ni jedno novo zdanje. Ipak, u proteklih nekoliko mjeseci ćorsokak u kojem su se našli predstavnici gradskih vlasti i investitori počinje se rješavati i budući komercijalni korisnici pet nebodera koji će biti izgrađeni čekaju spremni. No, napredak u gradnji najvidljiviji je na na objektima namijenjenim memorijalnom kompleksu i muzeju "11. septembar." Taj dio će pokrivati najveći prostor takozvane "Nulte tačke".

Krajem avgusta dopremljena su prva od 400 stabala bijelog hrasta na mjesto na kojem je skoro 2.800 nedužnih osoba ubijeno prije devet godina. Prostor od tri hektara biće spomen-obilježje i njima, a takođe i nastradalim 11. septembra u Pennsylvaniji i Washingtonu.

Joe Daniels, predsjednik memorijalnog kompleksa "11. septembar" kaže:

Radimo posljednjih nekoliko godina i to je izuzetno zahtjevan građevinski poduhvat. Cijenimo i poštujemo sve želje i napore da ovaj projekat završimo. Do sada je zaista urađen ogroman dio posla i sadašnji trenutak postavljanja stabala na izvanredan način govori o do sada urađenom i o onome što nam je svima u srcu.

"Nulta tačka" kada sva gradnja bude završena
"Nulta tačka" kada sva gradnja bude završena

Stabla bijelog hrasta će, kako se očekuje izrasti do visine od oko 25 metara i pružati ugodnu hladovinu posjetiocima. Pod njihovim krošnjama moći će se vidjeti komemorativne ploče sa imenima svih nastradalih 11. septembra. Obližnje fontane-vodopadi slijevaće se u dva četvrtasta bazena ugrađena u temelje srušenih tornjeva.

Gospodin Daniels ističe:

Gledati ova stabla kako rastu, uzdižući se prema nebu, je u nesuglasnju sa onim što je tu bilo 11. septembra 2001. To je divno podsjećanje da će ovo biti mjesto, sveto mjesto, gdje će ljudi dolaziti, biti zajedno. Zaista smo oduševljeni svime što je do sada urađeno.

Predviđeno je da memorijalni kompleks bude otvoren slijedeće godine, a otvaranje muzeja "11. septembar" prolongirano je do 2013. godine. Zvaničnici New Yorka su uvjereni da će memorijalni kompleks i muzej biti najposjećenija mjesta u gradu.

Velike poslovne kompanije pokazuju veliki interes za iznajmljivanje prostora u pet novih komercijalnih nebodera koji će biti izgrađeni, posebno u neboderu Svjetski trgovinski centar 1. Taj neboder će biti i najviša građevina u Sjedinjenim Državama.

Guverner savezne države New York David Paterson je takođe govorio o dosadašnjoj gradnji na "Nultoj tački":

Kada sve bude dovršeno to će biti dragulj tog dijela Manhattana, a takođe i svjetski finasijski centar. Kompletan kompleks će privlačiti sve one koji će željeti da vide kako i na koji način humani duh nadvaladava mržnju i zlu kob.

Prvobitno nazvan "Toranj slobode" neboder Svjetski trgovinski centar 1 izgrađen je do 35 sprata, a svakog tjedna biva za jedan sprat viši. Među prvima koji će se useliti u to zdanje biće, kako se očekuje, predstavnici jedne kineske kompanije i jedne izdavačke tvrtke. Arhitektonska i građevinska rješenja zasnovana su na najsavremenijim ekološkim standardima i principima.

XS
SM
MD
LG